Horia Andreescu și Orchestra de Tineret România-Moldova în festival la Sinaia şi București

În seria de evenimente din cadrul Festivalului „Enescu și Muzica Lumii” de la Sinaia, concertul din 14 august, ora 19 cu Orchestra de Tineret România-Moldova, este așteptat ca un moment de vârf al manifestării, la Sala Casino. Seara dirijată de Horia Andreescu, solişti Dumitriţa Gore – vioară, Sofia Blându  – violoncel, Andrei Stanciu – vioară va avea în program Grieg – Suita Peer Gynt, Ciprian Porumbescu – Balada pentru vioară şi orchestră, Constantin Dimitrescu – Dans ţărănesc pentru violoncel şi orchestră,  Bela Bartok – Şase dansuri româneşti pentru vioară şi orchestră, Ceaikovski – Simfonia a V-a. Programul de la Sinaia se va relua miercuri, 15 august, ora 19.30, la Ateneul Român, în cadrulFestivalului „Vara Magică”.

După primele repetiţii din „cantonamentul” de la Sinaia cu Orchestra de Tineret România-Moldova, dirijorul Horia Andreescu declara: „Orchestra e compusă din muzicieni între 15 şi 20 de ani în medie, are mulţi elevi foarte talentaţi, dar şi studenţi. Chiar dacă mulţi dintre ei sunt lipsiţi de experienţă, entuziasmul contează, iar faptul că din când în când ne deconectăm îi face să suporte cu mai mare usurinţă acest regim de repetiţii foarte intens. Unii dintre ei sunt prima dată într-o orchestră, iar Simfonia a V-a de Ceaikovski este solicitantă. Toţi cei ale căror nume pot fi văzute pe afiş sunt şi în orchestră, dar cântă şi ca solişti.” 

Horia Andreescu este dirijor principal al Filarmonicii “George Enescu” din București, orchestră pe care a dirijat-o prima oară în anul 1987. Până în 2010, pentru mai bine de 18 ani, a fost directorul artistic și dirijorul șef al Orchestrelor și Corurilor Radio România, informează Tinerimea Română într-un comunicat primit la redacţie.