Stevia, aspartam, miere… Secretele acestor înlocuitori ai zahărului.

Ba prea caloric, ba prea rafinat, fie afectează sănătatea. Eliminarea zahărului a devenit o prioritate pentrru toţi cei care sunt atenţi la sănătatea lor. Pentru a reuşi, există multiple modalităţi de a îndulci prăjiturile, iaurturile, cafeaua. Alternative mai naturale, mai opuţin calorice şi mai sănătoase. Oare aşa să fie? Vom trece în revistă principalii îndulcitori.

Stevia. Numită „iarba dulce” de indienii din Amazonia, planta de stevia conţine steviosid, un compus care îndulceşte de 200 de ori mai mult decât zahărul şi nu aduce nici o calorie în plus. Gustul său are o savoare deosebită, dar care îl face dificil de dozat în preparatele culinare. Problema este că produsele vândute în comerţ au doar 1% stevia, restul fiind chimicale, asemenea celor din băuturile energizante.

Mierea. Este o excelentă alternativă la zahărul rafinat. Totuşi, chiar dacă are un indice glicemic mai redus, este antioxidantă şi antiinflamatoare, totuşi este bogată în fructoză.

Siropul de agave. Supranumit „apa de miere” de către atzeci, acesta este obţinut prin presarea la rece a unui cactus din America de Sud. Indicele glicemic este mai mic decât al zahărului, dar este bogat în fructoză.

Aspartamul. Îl găsim în mai toate produsele light de ani întregi. Are puţine calorii şi o putere de îndulcire de 200 de ori mai mare decât a zahărului. Totuşi, aspartamul este controversat, unele studii calificându-l drept periculos pentru sănătate.(Sursa: lefigaro.fr)

Sinteză: Mariana Drăgoi

RADOR – 15 august