2018. augusztus 16

Szilágy megyében kilövik az összes vaddisztót azokon a területeken, ahol afrikai sertéspestis fertőzést észleltek

A közszolgálati rádió tudósítója, Adrian Lungu elmondta, hogy az állatok húsát nem használják emberi fogyasztásra, azokat elégetik és eltemetik. A szóban forgó intézkedést a Szilágy megyei Fertőző Betegségek elleni Bizottság hozta és a megye engedéllyel rendelkező vadászai fogják végrehajtani – tájékoztatta a lakosságot a Szilágy megyei Prefektusi Hivatal. A vadállományt kezelő egyesületeket a törvényes rendelkezések értelmében kárpótolni fogják. Az intézkedés célja az, hogy megakadályozzák az afrikai sertéspestis átterjedését a lakossági tulajdonban lévő házisertésekre. Egy további intézkedés szerint az érintett területeken lehetővé tették a fakivágásokat, azonban csakis a biológiai biztonságra vonatkozó előírások szigorú betartásával. Szilágy megyében a sertéshízlaldákban, illetve a magángazdaságokban nem tapasztaltak sertéspestis-fertőzést, azonban az erdőterületeken igen. (Rador Hírügynökség)

Július elsején a forgalomban lévő bankkártyák száma meghaladta a 16,8 milliót

Ezt a Román Nemzeti Bank közölte, hozzátéve, hogy ez év március végétől kezdődően 210.000 új kártyát állítottak ki. Ugyanakkor mindössze 13 millió bankkártyát használnak rendszeresen. A bankautomaták száma a hivatkozott időszakban 100-al csökkent, azonban a kártya-elfogadóhelyek száma közel 3800 egységgel bővült, így jelenleg országosan közel 197.000 helyen fizethetünk bankkártyával. A kártyákkal végrehajtott tranzakciók értéke is megnőtt, meghaladva a 20 milliárd lejt. Ezzel együtt azonban a legtöbb bankkártyát még mindig arra használják, hogy pénzt vegyenek fel az automatákból. A kérdéses időszakban a pénzfelvétel értéke meghaladta a 47 milliárd lejt – tájékoztat a jegybank. (Rador Hírügynökség)

Több ezer látogatót vonzott a Román Rádió által szervezett Gaudeamus tengerparti könyvvásár

A jubileumi tizedik rendezvényre augusztus 10-15 között került sor Mamaián, a Piaţeta Perlán felállított sátorban. A vásár során sok irodalmi és zenei eseményre került sor, ugyanakkor az idén sem maradtak el az ilyenkor szokásos versenyek és játékok. A Gaudeamus Tombolán több tucat ajándékot sorsoltak ki a résztvevők között. A szervezők tájékoztatása szerint mintegy 8000 látogatója volt a tengerparti Gaudeamus könyvvásárnak. (Rador Hírügynökség)

Fiatal Ortodox-hitűek Moldvai Találkozója

A rendezvényre 2018 augusztus 24. és 26-a között kerül sor Iaşi-ban (Jászvásáron) a Iaşi-i Érsekség Pásztori Szolgálatának Statisztikai és Prognózis Szakosztálya keretében működő Ifjúsági Küldetés Ügyosztály, a Román Ortodox Keresztény Diákok Egyesülete (ASCOR) és a Román Ortodox Ifjúsági Egyesület (ATOR) Iaşi-i szervezetének szervezésében. Az eseményre mintegy 1600 érdeklődőt vár a 250 tagú önkéntes szervezőbizottság. A háromnapos rendezvényen kulturális, művészeti és oktatási programokra kerül sor. Valamennyi programnak közös témája van, amelyet a szervezők így fogalmaztak meg: „Egység – a fiatalok erő- és bölcsességforrása. A nemzetséget egyesítő értékekről.” (Rador Hírügynökség)

A Tengerészet Napja Romániában

Augusztus 15-én tartják minden évben a Tengerészet Napját. Ebből az alkalomból a Román Haditengerészet ezúttal is látványos bemutatót tartott a tengerparton, az ott jelenlévő nézők előtt. A programban szerepelt: hadihajók felvonulása, ejtőernyős ugrások, búvár-bemutatók, harci helikopterek megjelenése és más látványosságok. (Rador Hírügynökség)

Új, hajók elleni rakétarendszert vásárol a román haditengerészet

Ezt Mihai Fifor, honvédelmi minisztere jelentette be – tudósított a közszolgálati rádió riportere, Carmen Gavrilă. A centenárium éve referenciának tekinthető a román haditengerészet szempontjából. Most zajlik a multifunkcionális korvettek vásárlására kiírt közbeszerzési eljárás elbírálása. Biztosítani tudjuk továbbá két fregatt, a „Ferdinánd Király” és a „Mária Királynő” felújítását is. A jövő héten kormányhatározatot fogunk elfogadni egy partvédelmi rakétarendszer vásárlásáról, amely biztosítani tudja országunk tengerészeti biztonságát – hangsúlyozta a miniszter.

Székely Ervin, Rador