Filme cu mesaj politic, invitați speciali și evenimente muzicale la Divan Film Festival

Ediția 2018 a Divan Film Festival aduce în perioada 24 – 26 august în Craiova și 27 august – 1 septembrie în Port Cultural Cetate producții cinematografice în premieră, invitați de marcă și evenimente muzicale de neratat. Din selecția festivalului fac parte 14 filme de lungmetraj și 17 scurtmetraje, reunite sub tema acestei ediții: “Balcanii visează”. Formațiile Aida și Noi, sZempöl Offchestra și Mambo Siria asigură coloana sonoră a festivalului.

Filmul care va deschide cea de-a 9-a ediție a festivalului de film și artă culinară vine de la regizorul turc de origine kurdă Kazim Öz. “Zer” (Germania, Turcia, SUA, 2017), un film cât se poate de curajos în contextul politic actual din Turcia, este un road movie plin de emoție, care reconstituie călătoria unui tânăr new-yorkez prin Kurdistan, în căutarea trecutului bunicii sale și a propriului său sine. Prin intermediul poveștii lui Zarife, bunica lui Jan, filmul atinge subiectul masacrului kurzilor din Dersim, din 1938, și ștergerea acestui eveniment din istoria oficială a Turciei. Filmul va rula în prezența regizorului Kazim Öz.

Tot din Turcia vine și debutul curajos și provocator în regie al actorului Onur Saylak, “Mai mult” / “More” (2017), o adaptare a unui roman semnat de Hakan Günday care abordează criza emigranților ce traversează Marea Egee din perspectiva unui tânăr de 14 ani pe nume Gaza. Acesta, alături de tatăl său abuziv, face parte dintr-o rețea de trafic de refugiați către Europa, furnizându-le adăpost temporar și hrană până când aceștia traversează marea. Tânărul Gaza visează să fugă de această viață, dar e atras într-o lume guvernată de imoralitate și suferință.

“Minerul” / “The Miner” (regia Hanna Antonina Wojcik Slak, 2017), propunerea Sloveniei la premiile Oscar 2018, este un film care are la bază povestea reală a unuia dintre mulții emigranți bosniaci care lucrează ca mineri în Slovenia. Acesta descoperă într-o mină abandonată dovezile unei execuții în masă și hotărăște să lupte pentru ca victimele să aibă parte de o înmormântare oficială, chiar dacă asta îl costă jobul în plină criză economică.

Criza economică este un subiect important și în documentarul croat Cafeneaua de lângă combinat / The Steel Mill Café (regia Goran Devic, 2017), care ne arată efectele dezastruoase ale căderii comunismului asupra industriei locale. Falimentul unuia dintre cele mai mari combinate din Europa de Est atrage după sine și falimentul cafenelei din zonă, dar și exodul est-europenilor către Vest.

În fiecare an, muzica este prezentă la Divan Film Festival la loc de cinste, alături de film, vin şi gastronomie.  Aida și Noi, sZempöl Offchestra și Mambo Siria sunt trupele care ne vor invita la dans în stil balcanic.

Aida din Sarajevo, Mihai din Berlin, Dan și Bogdan din București și Ati din Santiago de Chile sunt membrii proiectului care aduce lumi și culturi diferite pe aceeași scenă.  Aida și Noi cântă la Divan FF, într-un show eclectic cu Glam Disco, Psychedelia, Gypsy, Funk, Drum’n’bass, Balkan, Urban Folk, Rockabilly și Tango.

Cunoscători înverșunați ai zonei balcanice, sZempöl Offchestra, trupa ce vine din Transilvania, combină teatrul, muzica și poveștile într-un performance irezistibil, cu vioară, trompetă, tobe, bass, instrumente electronice și vizualuri live. Rezultatul: un eveniment muzical hipnotizant, care va avea loc vineri, 24 august, la Teatrul de Vară din Parcul Romanescu, Craiova.

Mambo Siria ne aduce, ca-n fiecare an, ritmuri vibrante din zonei Olteniei. Taraful descoperit chiar de amfitrionul festivalului, Mircea Dinescu, la Dârvari (Mehedinți), excelează prin originalitate, joacă, ritmuri alerte și texte savuroase.

Divan Film Festival va avea loc în perioada 24 – 26 august în Craiova, la Inspire Cinema și Teatrul de Vară din Parcul Romanescu, și 27 august – 1 septembrie în Port Cultural Cetate. Intrarea la evenimentele Divan FF este liberă.

Mai multe detalii despre Divan Film Festival sunt disponibile pe site: http://divanfilmfestival.ro/

 

Divan Film Festival este un proiect cultural co-organizat de Fundația pentru Poezie “Mircea Dinescu” și Casa de Cultură “Traian Demetrescu”, Craiova, susținut de Centrul Național al Cinematografiei, Consiliul Județean Dolj și Primăria Craiova, în parteneriat cu Institutul Cultural Român și Uniunea Cineaștilor din România.

Sponsori ai festivalului: UniCredit Bank, Dr. Oetker, Selgros Cash&Carry, Moșia Galicea Mare.

 Văzut de Radio Guerrilla

Parteneri media: Radio România Cultural, Zile și Nopți, Cațavencii, Cinemagia, IQAds, Life, Noizz, A List Magazine, Ziare.com, Business24.ro, Ziarul Metropolis, AaRC.ro, Utopiabalcanica.net, MunteanuRecomanda

Parteneri media locali: TVR Craiova, Gazeta de Sud, Radio Sud