2018. augusztus 17

Viorica Dăncilă miniszterelnök levelet intézett az Európai Bizottság vezetőihez

Mostanig hivatalos forrásból nem ismert az a levél tartalma, amelyet Viorica Dăncilă miniszterelnök intézett az  Európai Bizottság vezetőihez, tájékoztatott a román rádió tudósitója, aki felvette a kapcsolatot az Európai Bizottság és az Európai Tanács sajtóirodáival. A romániai sajtó szerint az Európai Bizottsághoz intézett kormányfői levél az augusztus 10-i, bukaresti tűntetésre utal.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.17)

Vaslui megye több településén modern orvosi rendelőket épitenek

Vaslui megye több településén modern orvosi rendelőket épitenek annak reményében, hogy sikerül szakorvosokat vonzani az új rendelőkbe.Az Országos Helyi Fejlesztési Program (PNDL) révén a Vaslui megyei községekben 23 orvosi rendelő megépitésére utaltak ki pénzt. A Vaslui megyei tanács vezetősége szerint a beruházás esély az orvosok ösztönzésére, hogy vidéki környezetben dolgozzanak. Jelenleg  a 10 ezer lakosú négy községben – Ohidia, Măluşteni, Albeşti és Corpieşti – nincs családi orvos, mivel az orvosok  a jobb életminőséget kínáló városi környezetet választották maguknak.(RADOR HIRÜGYNÖKSLG – 08.17)

A Konstanca megyei Topalu községben megsemmisitenek valamennyi sertést

A szakemberek által azonositott afrikai sertéspestis-gócpontok miatt a Konstanca megyei Topalu község vezetősége úgy döntött, hogy pénteken megsemmisiti a községben található valamennyi sertést, mig szombaton hasonlóképpen jár el Mircea Vodă településen is.Dumitru Jacă prefektús bizottságot hivott össze a károk felmérésére, amely ugyanakkor összeállitja az állattenyésztők kártéritéséhez szükséges dokumentumokat.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.17)

Az utóbbi 24 órában csaknem 240 ezren lépték át Románia határait

Az utóbbi 24 órában csaknem 240 ezren – román és külföldi állampolgárok – lépték át Románia határait és a legtöbben a kilépésre jelentkeztek. Az emlitett időszakban a határrendőrök 49 esetben tapasztaltaltak törvénytelen cselekedeteket és fedeztek fel gyanus vagy hamis, be nem vallott javakat, több mint 580 ezer lej értékben. Ugyanakkor 21 külföldi állampolgár nem léphetett be az országba, illetve 23 román állampolgár nem léphetett ki az országból, mivel nem teljesitették a törvényes előirásokat.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.17)

Rozália Gănciulescu