THE SPECTATOR: Românii plătesc prețul impotenței UE

Democrația României pare din ce în ce mai fragilă. Săptămâna trecută zeci de mii de oameni au ieșit pe străzile Bucureștilor pentru a-și exprima mânia provocată de guvernul condus de social-democrați (PSD). Protestul a fost organizat și a beneficiat de participarea a numeroși reprezentanți ai masivei diaspore românești; se estimează că mii de români s-au întors în țară pentru manifestație. Răspunsul poliției a fost furibund: un tun cu apă, gaze lacrimogene și bastoane au fost folosite fără a alege. Jurnaliști și niște turiști ghinioniști au fost prinși în încăierare. Aceasta a fost demonstrația de forță pe care mulți se temeau că o vor vedea, după 18 luni de proteste de masă împotriva unui guvern despre care mulți cred că se îndreaptă într-o direcție sinistră. România, se pare, este noul stat iliberal al Europei.

UE a replicat: Comisia a condamnat luni România pentru violența ei împotriva jurnaliștilor. Iar unii politicieni care nu se înțeleg totdeauna tocmai bine cu Bruxelles-ul au fost de acord cu poziția lui. Cancelarul austriac Sebastian Kurz a cerut o explicație după ce un grup de jurnaliști austrieci a fost prins la mijloc în protest: „Condamnăm cu fermitate ciocnirile violente de la București care au rănit numeroși manifestanți și jurnaliști. Așteptăm o clarificare deplină a acestor fapte”, a declarat Kurz.

Va ajuta această presiune venită din exteriorul României? Sute de oameni au fost răniți la protest, iar atmosfera de pe străzile Bucureștilor – care a atins deja punctul de fierbere – e în pericol să dea în clocot din nou. Protestatarii sunt nemulțumiți, conform opiniei lor, de tentativele guvernului de a slăbi statul de drept și de a submina independența justiției. Într-o țară oricum grav afectată de corupție, este de înțeles de ce mulți se tem că aceste măsuri vor înrăutăți și mai mult lucrurile.

Nu mai târziu de luna trecută, apreciata șefă a direcției independente anticorupție a țării (DNA), Laura Codruța Kovesi, a fost destituită pe baza unor acuzații fabricate cum că și-ar fi depășit atribuțiile. Multora le-a fost clar că această manevră era motivată politic. DNA, care se laudă cu o rată a condamnărilor de peste 90%, și care a inculpat cu succes mii de funcționari guvernamentali, parlamentari, lideri de afaceri, ba chiar și un fost premier, își făcuse, se pare, mult prea mulți inamici. În cele din urmă, Kovesi a fost cea care a plătit.

Totuși, în ciuda tuturor vorbelor UE, s-au luat mult prea puține măsuri concrete eficiente contra guvernului român. Dincolo de unele bobârnace – cum ar fi avertismentele regulate adresate României, de a nu regresa în privința luptei anticorupție -, UE pare lipsită de puteri pentru a putea schimba ceva. UE, care se confruntă deja cu lupte pe mai multe fronturi, nu are tăria necesară pentru a se implica într-o nouă bătălie. Românii, sătui de guvernul lor flămând de putere, sunt cei care plătesc prețul impotenței UE.

Articol de Stephen McGrath

Traducere: Andrei Suba

THE SPECTATOR (Marea Britanie), 17 august 2018