Luna august este, ca în fiecare an, vârful de solicitări la eliberarea paşapoartelor

Luna august este ca în fiecare an vârful de solicitări la eliberarea paşapoartelor în primul rând pentru că mulţi dintre românii plecaţi la muncă în străinătate vin în concediu acasă şi îşi rezolvă şi această problemă. Schimbările legislative au simplificat procedura de emitere a documentului şi în multe judeţe obţinerea unui paşaport nou nu mai înseamnă zile întregi de stat la coadă şi liste de aşteptare. Acum programările se pot face şi on-line iar la ghişeu lucrurile merg destul de repede. Corespondentul nostru Gabriel Sava cu informaţii din Vrancea.
Reporter: Programul Serviciului de Paşapoarte Vrancea a fost prelungit cu două ore zilnic pentru a putea prelua numărul mare de solicitări din această perioadă. Sunt cel puţin 200 de cereri în fiecare zi.
Subcomisar Simona Mădălina Maghiaru Dumitrache, şefa serviciului: În această perioadă se va lucra cu program prelungit, respectiv în intervalul orar 8:30-18:30. Dacă în anii trecuţi cetăţenii solicitanţi veneau şi se programau astăzi şi dura şi două săptămâni, trei, anul acesta cetăţenii solicitanţi depun în aceeaşi zi cerere de paşaport.
Reporter: Nu numai vrâncenii vin să solicite paşapoartele la serviciu de la Focşani. Înţeleg că sunteţi de la…?
-: Galaţi.
Reporter: Şi de aţi ales să veniţi în Vrancea?
-: Pentru că aici se mişcă mai repede treaba, că acolo la Galaţi stai în soare şi e doar o singură cabină. Cred că mai mult de 5-6 ore, patru ore, nu ştiu, dar aştepţi mai mult.
Simona Mădălina Maghiaru Dumitrache: Legea este permisivă în acest sens, cetăţenii solicitanţi se prezintă şi se programează atât on-line cât şi la nivelul serviciului nostru şi din alte judeţe. În speţă avem foarte mult din judeţul Galaţi, respectiv zona Tecuci, cât şi judeţele celelalte, Vaslui.
Reporter: Până la eliberarea paşaportului simplu electronic solicitanţii trebuie să aştepte circa două săptămâni. Ei pot opta pentru a primi documentul acasă sau pentru a îl ridica de la Serviciul de Paşapoarte./menescu

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (21 august)