2018. augusztus 23

A muszlimok ezekben a napokban ünneplik az Īd al-‘Aḍḥā-t

Az Īd al-‘Aḍḥā (törökül: Kurban Bayram) a muzulmánok áldozati ünnepe, amelyet annak az emlékére tartanak, hogy Ábrahám kész volt feláldozni fiát Istennek. Ez az iszlám egyik legfontosabb ünnepe, amelynek végén zarándok-utakat szerveznek a szent helyekre, Mekkába és Medinába. Konstancán, ahol az ország legnagyobb muszlim közössége él, a Török-Tatár Muzulmánok Demokratikus Szövetségét Újraalakító Bizottság ma 17.00 órai kezdettel sajátos tatár estet szervez Mamaián. A válogatott hagyományos ételeken, zenén és táncokon kívül a program gyerekek számára összeállított műsort is tartalmaz. A hithű muzulmánok az ünnep alkalmával kötelesek feláldozni egy ürüt, juhot vagy marhát, a belőle származó húst pedig szét kell osztaniuk a családtagok, barátok, szerényebb anyagi körülmények között élő ismerősök között. Ilyenkor a muszlimoknak meg kell béküljeniük egymással, egységeseknek kell lenniük és gondolniuk kell a szegényekre és a segítségre szorulókra. (Rador Hírügynökség)

Ma ülésezik a Bukarest Municípium Helyi Tanácsa

A napirenden olyan kérdések szerepelnek, mint a nők egészségmegőrzését szolgáló Szent Ágota hálózati központok felállítása, pénzügyi támogatás folyósítása a rászoruló családoknak az iskolaelhagyás megelőzéséért, valamint a bukaresti közmű-hálózatok fejlesztése. Egy további terv az időskorúak ellátására felállítandó hat központ létrehozására vonatkozik (minden kerületben létesítenének egyet). A napirenden szerepel még bizonyos határozatok elfogadása egyes közszolgáltatások átruházásáról olyan entitások számára, amelyeket az elmúlt évben hozott létre a főváros Polgármesteri Hivatala. (Rador Hírügynökség)

Szeptember 4-től ismét közlekedhetnek a vonatok Craiova és Caracal között

Ezt a CFR Vasúttársaság infrastruktúrájával foglalkozó vállalata jelentette be ma. Az említett időpontig a vonatok kerülő úton – Piatra Olt érintésével – közlekednek a két település között, ami három órás késést jelent a személyvonatok esetében. Mint ismeretes, augusztus 12-én egy tehervonat kisiklott egy Dolj megyei viadukton. A szakadékba zuhant mozdony és egy vagon kiemeléséhez egy nagy teljesítményű több tonnás emelődarura van szükség. Jelenleg az építők egy olyan talapzat kialakításán dolgoznak, amelyen a darut elhelyezhetik. (Rador Hírügynökség)

A katonai ügyészségen kihallgatták a főváros prefektusát Speranţa Clişerut az augusztus 10-i zavargásokkal kapcsolatban

A kormány képviselője elmondta, hogy az általa kiadott utasítás, amely felhatalmazta a csendőröket arra, hogy közbelépjenek a rend helyreállítása érdekében minden tekintetben megfelelt a törvényes előírásoknak. A prefektust több órán át hallgatták ki az ügyészek, akikhez több mint 400 panasz érkezett a tiltakozók részéről, amelyben a csendőrség túlkapásait sérelmezték. Speranţa Clişeru nem válaszolt az újságírók azon kérdésére, hogy hány órakor írta alá a szóban forgó utasítást, ugyanakkor kijelentette, hogy augusztus 10-én nem találkozott Carmen Dan belügyminiszterrel. (Rador Hírügynökség)

Marosvásárhelyen tartja kongresszusát a Kéményseprők Európai Föderációja

Romániában a családi házakban keletkezett tűzesetek jelentős részét a hibás, vagy nem tisztított kémények okozzák. A kémények biztonságos üzemeltetéséről, illetve a fűtési hatékonyságról is szó lesz a Kéményseprők Európai Föderációjának ma kezdődő kongresszusán, amelyet első alkalommal tartanak Romániában. A tűzoltók statisztikája szerint Romániában a legnagyobb gondot a hibás, vagy nem tisztított kémények jelentik. Az elmúlt öt évben az országban 6200 lakásban ütött ki tűz, ezek során 190 ember meghalt és 350-en megsérültek. Az átlagosan napi 17 tűzeset közül hat a nem megfelelő kémények miatt keletkezik.

A Kéményseprők Európai Föderációjának kongresszusán 17 ország szakemberei vesznek részt. A szakmai előadások mellett a tanácskozás célja az, hogy tudatosítsák a lakosság számára a kémények időszakos ellenőrzésének fontosságát. (Radio România Actualităţi)