AFK Csikszereda, academia care dă juniori la 2 naționale!

Academia lui Hagi are rivali în secuime. Cu o investiție de câteva milioane de euro în ultimii ani, AFK Miercurea Ciuc  (Csikszereda în maghiară) a obținut sezonul trecut primul trofeu major, titlul național la juniori U17. Finala s-a disputat chiar între 2 echipe de la Academia din secuime! Juniorii ciucani de la U16 le-au administrat un surprinzător 5-0 colegilor mai mari de la U17.

„A fost o mare surpriză pentru că eram cu un an mai mici decât colegii noștri. Pentru mine titlul național a fost o mare performanță. Cred că avem o Academie la fel de bună ca a lui Hagi și sunt sigur că de aici vor pleca jucători importanți pentru naționalele Ungariei și României”, spune Daniel Vita, căpitanul echipei de U16 a lui AFK Csikszereda în sezonul trecut.

Creatorul lui Sepsi produce jucători pentru naționalele Ungariei și României

După ce a promovat pe Sepsi Sf. Gheorghe din liga județeană până în Liga I, Valentin Suciu a preluat în iarnă echipa de juniori de la Academia FK Csikszereda și i-a condus până în finala campionatului. Acum, el a preluat echipa de seniori și are ca obiectiv să ducă formația din Miercurea Ciuc tot în Liga I.

Ciucanii se pot lăuda și cu faptul că, în acest moment, sunt singura academie din țară care „alimentează” cu fotbaliști două echipe naționale: cea a României și cea a Ungariei. “Academia ar fi un model foarte bun de urmat și de alte cluburi, pentru că numai așa putem crește în valoare, ca și țară. Este unic în România să dăm jucători pentru două naționale, este un motiv în plus de mândrie pentru noi. Copiii care sunt aici au două șanse” – Valentin Suciu, antrenor FK Miercurea Ciuc.

Sergio Ramos, idol printre secui

Căpitanii echipelor de U16 și U17 care au jucat finala campionatului sezonul trecut, Daniel Vita și Csala Tibor evoluează deja pentru naționala Ungariei. Ambii îl au ca idol pe căpitanul Realului, Sergio Ramos. Există însă și jucători în naționalele României, atacantul Toni Suciu este deja o prezență constantă la loturile de juniori. Cei mai talentați dintre juniori vor intra pe mâna lui Robert Ilyes, care antrenează echipa de U19 în acest sezon.

„Joc fundaș central sau mijlocaș defensiv. Sergios Ramos este idolul meu. E greu să visezi că ajungi la Real Madrid, dar voi munci să ajung cât mai sus. Am ales naționala Ungariei pentru că m-au chemat acolo în baza de pregătire și mi-a plăcut ce am văzut și m-am înțeles bine cu colegii”, spune Csala Tibor.

“Sperăm ca în 2-3 ani să scoatem niște jucători profesioniști, care să ajungă unde a ajuns Robert Ilyes cu echipele la care a evoluat, în țară și în străinătate. Eu sper ca în 2-3 ani să avem și jucători în Liga 1 sau în Liga 1 din Ungaria. Până acum, nu prea am avut jucători în loturile naționale U16 – U19, acum avem și la 18, și la 16… și nu numai în naționala României, avem și în naționala Ungariei, deci sperăm că suntem pe drumul cel bun”, – Dusinszki Zoltan, antrenor care câștigat titlul în sezonul trecut cu echipa U16 și care acum conduce echipa de U17.