Virusul pestei porcine africane a fost confirmat şi la cea mai mare fermă de porci din România, aflată în judeţul Brăila

Virusul pestei porcine africane a fost confirmat şi la cea mai mare fermă de porci din România, aflată în judeţul Brăila. Mâine va începe eutanasierea celor aproximativ 140.000 de animale de acolo. Corespondenta noastră Gina Bahor relatează.
Reporter: În ciuda eforturilor făcute de autorităţile veterinare brăilene, virusul pestei porcine africane a reuşit să pătrundă în incinta crescătoriei de porci la ferma TEBU CONSULT din Gropeni, a doua exploataţie de suine din Europa, prima din ţară, unde sunt peste 140.000 de capete. De luni se va trece la eutanasierea porcilor de la această fermă.
Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare Gicu Drăgan: S-a discutat deja de când aveam suspiciunea cu agentul economic şi cred că luni începem treaba. Agentul economic cooperează, nu avem niciun fel de problemă, colaborăm foarte bine.
Reporter: Focarul de pestă porcină africană a fost confirmat săptămâna trecută şi la crescătoria de porci de la Tichileşti, cu 35.000 de porci, a doua ca mărime din judeţul Brăila, după cea de la Gropeni, unde deja se asomează animalele, întreaga procedură fiind aproximată la trei săptămâni. Până acum în judeţul Brăila au fost eutanasiaţi peste 30.000 de porci./menescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (26 august)