2018. augusztus 27

Călin Popescu-Tăriceanu: háttérből irányítják az utcai megmozdulásokat
Éppen elég bizonyíték létezik arra, hogy a romániai utcai megmozdulások nem autonóm jellegűek, hanem „egyes politikai csoportosulások, valamint különleges intézmények, titkosszolgálatok és ügyészségek rezonanciadobozai” – jelentette ki hétfőn a román diplomácia éves találkozóján Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus elnöke. A politikus emlékeztetett: mintegy két évtizede jelent meg a konszolidált demokráciákban a kollektív erőszak egy sajátos formája: az Occupy típusú utcai erőszak. Ezeknek a megmozdulásoknak, a Wall Streettől a Victoriei térig szerinte ugyanaz a céljuk: bizalmatlanságot kelteni a demokratikusan megválasztott kormányokban, a politikai képviseletben és a liberális értékekben. A házelnök szerint ezt a „brandet” azonnal átvette a nyugati kancelláriák többsége. „Államfők, európai parlamenti képviselők, pártelnökök, újságírók és civil szervezetek aktivistái kitartótan magyarázták a világnak, hogy ez egy korrupt ország, korrupt politikusokkal, akik, főleg azok, akik hatalmon vannak, nem mások, mint közönséges bűnözők. Látnunk kell, hogy a nyelvi erőszak nagyobb kárt okozott az országnak, mint egy ellenséges hadsereg támadása” – hangsúlyozta a szenátus elnöke. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.27)
Legfőbb ügyész: álprobléma a titkos megállapodások ügye
A titkos megállapodások ügye egy álprobléma, amelynek az a célja, hogy bizonytalanságot keltsen a legfőbb ügyészségen és manipulálja a közvéleményt – jelentette ki vasárnap a Digi24 műsorában Augustin Lazăr legfőbb ügyész. „Ez újabb támadás a legfőbb ügyészség ellen. Az igazságügyi miniszterrel a legutóbbi időkig baráti viszonyban voltunk, és nem tűnt úgy, hogy bármi zavarná. Azt hiszem, hogy ő éppen úgy meglepődött, mint én, hogy valakinek eszébe jutott, hogy egy álproblémával bizonytalanságot okozzon a legfőbb ügyészségen és manipulálja a közvéleményt. És mi a téma? Egy állítólag most felfedezett megállapodás, amit a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) kötött a legfőbb ügyészséggel. De vajon ki fedezte fel ezt a megállapodást? Egy olyan személy, akinek felelnie kell tetteiért egy bűnügyben (az első fokon nyolc évre ítélt Darius Vâlcov kormányfői tanácsadó – szerk. megj.) Mond önöknek valamit ez a dolog? Szerintem nagyon is releváns” – hangoztatta Lazăr. Véleménye szerint a témát a televíziók erőltetik, és az igazságügyi minisztérium, úgy tűnik, engedi magát félrevezetni. Hangsúlyozta: a legfőbb ügyészség az alkotmány és a törvények alapján fejti ki tevékenységét, a SRI-vel kötött megállapodások csak amolyan technikai munkamódszert szabnak meg. Tudorel Toader igazságügyi miniszter szombaton közölte, hogy elindítja az Augustin Lazăr legfőbb ügyész menedzseri tevékenységének kiértékelését. A tárcavezető azt mondta: a felmérés eredményeit és az esetleges javaslatokat legtöbb 30 napon belül közzéteszik. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.27)
Leégett a Nagyvárad főterén álló görögkatolikus püspöki palota
Szombaton késő este kigyulladt és szinte teljesen leégett a Nagyvárad főterén álló görögkatolikus püspöki palota – közölték a romániai hírtelevíziók, hírügynökségek. A tűzoltóságot este 22 órakor riasztották a tűzesethez. Ötven tűzoltó kilenc tűzoltókocsival és két létrás kocsival két és fél órát dolgozott a lángok megfékezésén. A tűzoltók a közeli Sebes Körösből szivattyúzták a vizet az oltáshoz. A tűzvésznek nincs halálos áldozata. Az oltás fél órával éjfél után fejeződött be, addig azonban teljesen leégett az épület mintegy 1300 négyzetméteres tetőzete, ledőlt az egyik torony, és beszakadt az első emeleti mennyezet. A görögkatolikus püspöki palota a nagyváradi Unirii  tér délnyugati sarkában áll. Ifj. Rimanóczy Kálmán tervei alapján építették 1903 és 1906 között. A kommunista államosítás után a görögkatolikus egyház 1992-ben kapta vissza, ám ténylegesen csak 2004-ben vehette birtokba a palotát, miután kiköltözött belőle a megyei könyvtár. Az épületben felújítási munkálatok zajlottak. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.27)
Sertéspestis: még nem pusztítják el az állatokat Románia legynagyobb sertésfarmján
A több mint 140 000 sertés elpusztításából származó kárt felmérő bizottság felállítását kéri Románia legnagyobb sertésfarmjának, a SC TEBU Consult Brăilának tulajdonosa. A farmon szombaton igazolták az afrikai sertéspestis vírusának jelenlétét. Az állatorvosok elrendelték, hogy pusztítsák el a farm 141 000 sertését, ám a tulajdonos az akció hétfői megkezdésének elhalasztását kérte, és ragaszkodott hozzá, hogy egy bizottság állapítsa meg az így keletkező kár értékét – közölte Gicu Drăgan, a Brăila megyei állategészségügyi igazgatóság vezetője. Mint ismert, a bukaresti állategészségügyi laboratórium szombaton igazolta az afrikai sertéspestis vírusát Brăilán, Románia legnagyobb, Európa második legnagyobb sertésfarmján, ahol több mint 140 000 sertést tenyésztenek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.27)
Andrei Demeny