Firmele vor putea depune cererile de finanţare pentru schema de ajutor de stat care vizează stimularea investiţiilor

Firmele vor putea depune de astăzi cererile de finanţare pentru schema de ajutor de stat care vizează stimularea investiţiilor. Schema se aplică pentru activităţi din toate sectoarele, iar valoarea minimă a investiţiei trebuie să fie de aproximativ trei milioane de euro.
Reporter: Petruţa Obrejan – Schema de ajutor de stat are ca obiectiv stimularea investiţiilor cu impact major în economie, reducerea decalajelor economice dintre regiunile ţării şi realizarea de produse inovative, spunea ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici. Pentru a beneficia de această finanţare, investitorul trebuie să înfiinţeze o nouă unitate, să extindă capacitatea, să diversifice producţia, fie să schimbe fundamental procesul general de producţie în favoarea unei noi activităţi economice, toate sectoarele de activitate fiind eligibile, mai spunea ministrul.
Eugen Teodorovici: Pe municipiul Bucureşti mergem nu mai mult de 10% din valoarea eligibilă a unei companii, a unui proiect, de fapt, dar nu mai mult de 7,5 milioane de euro. Regiunea vest, regiunea Ilfov maximum 35% ca intensitate şi ca sprijin de ajutor de stat, dar nu mai mult de 26,5 milioane euro, iar marea parte a ţării se poate merge cu un sprijin practic din partea statului de până la 50% din valoarea proiectului eligibilă, dar nu mai mult de 37,5 milioane de euro.
Reporter: Potrivit aceluiaşi oficial, valoarea minimă a investiţiei trebuie să fie de aproximativ trei milioane de euro, cu şapte milioane de euro mai puţin decât în vechea schemă, iar investitorul trebuie să-şi demonstreze eficienţa economică şi viabilitatea proiectului, să genereze contribuţii la dezvoltarea regională prin plata de taxe şi impozite la bugetul general consolidat. Eugen Teodorovici mai spunea că bugetul mediu anual al acestei scheme este de aproximativ 145 de milioane de euro şi, spre deosebire de schema anterioară, acum depunerea cererilor de acord pentru finanţare se realizează continuu, în limita bugetului alocat schemei pentru anul în curs, iar finanţarea se va aloca după principiul primul venit, primul servit şi se va renunţa la selecţia pe bază de punctaj./cpodea/menescu

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (27 august)