Realizator: „Nu este admisibil să facem paşi înapoi în ceea ce priveşte statul de drept în politica externă, nu este loc de gafe şi nici de amatorism”. Sunt declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis în urmă cu puţin timp la Reuniunea ambasadorilor ţării noastre. Şeful statului este faţă în faţă cu ministrul de externe, Teodor Meleşcanu, cu ambasadorul nostru la Washington, domnul George Maior, în plină controversă privind scrisoarea atribuită lui Rudolph Giuliani. Astăzi, Ambasada Statelor Unite la Bucureşti s-a delimitat de scrisoarea controversată, a reiterat poziţia avută până acum de Statele Unite privind continuarea luptei anticorupţie din ţara noasatră. Urmărim, aşadar mesajele care vor veni astăzi pe această temă. Suntem însă şi în aşteptarea unor declaraţii de presă pe care ministrul Tudorel Toader a anunţat că le va face în jurul orei 18:00, în replică la dezvăluirile făcute de procurorul general. Ieri, domnul Augustin Lazăr a venit cu documente să arate că ministrul justiţiei ştia, ştia de mai bine de un an de protocolul semnat cu SRI, folosit acum drept motiv pentru evaluare. Nu în ultimul rând privim spre Ministerul de Interne. Prefectul Capitalei este de mai bine de o oră la sediu ministerului condus de Carmen Dan, asta după ce doamna prefect a contrazis-o pe doamna ministru Dan în legătură cu ora, ora când a semnat ordinul de intervenţie a jandarmilor în forţă la mitingul diasporei. A spus că l-a semnat la miezul nopţii, practic la o oră după acea intervenţie dură a jandarmilor. Haideţi să mergem chiar acum la Palatul Cotroceni. Preşedintele Klaus Iohannis a răspuns indirect în scandalul scrisorii avocatului lui Donald Trump, Rudolph Giuliani. „În anul Centenarului nu este admisibil ca România să facă paşi înapoi şi în ceea ce priveşte justiţia şi statul de drept. În politica externă nu este nevoie de experimente discutabile, în nume personal, de amatorism şi gafe politice” – a fost mesajul ferm al şefului statului la întâlnirea anuală cu ambasadorii români. Dana Păcurar este la Palatul Cotroceni. Dana, bun găsit! Ce alte mesaje importante au fost transmise de şeful statului?
Reporter: Bun găsit! În primul rând, spunea preşedintele Klaus Iohannis în faţa ambasadorilor români acreditaţi în străinătate: „În anul centenarului nu este posibil să faci paşi înapoi” şi, mai spunea şeful statului în completare, „stabilitatea şi credibilitatea României înseamnă apărarea statului de drept şi lupta împotriva corupţiei”. Şi ne putem gândi că acest mesaj poate fi adresat inclusiv politicienilor de la noi şi poate avea legătură cu acea scrisoare trimisă de avocatul lui Donald Trump. Rudolph Giuliani vorbea despre existenţa protocoalelor secrete cu Serviciul Român de Informaţii şi despre cât de periculoase ar fi aceste protocoale. Am văzut că unul dintre politicienii care au reacţionat la noi a fost preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, admiţând că existenţa acestor protocoale reprezintă o chestiune foarte, foarte gravă. Pe de altă parte, apropo de reacţiile care au apărut în jurul acestui subiect, ştim că a vorbit pe această temă George Maior, ambasadorul român la Washington, prezent şi el astăzi aici, la Palatul Cotroceni. Mai ştim că Ministerul de Externe a criticat acea poziţie şi a anunţat că îil va chema pe George Maior pentru a da explicaţii. Spunea astăzi George Maior prezent aici că încă nu a primit o înştiinţare orificială, dar deîndată ce va primi o scrisoare, o chemare oficială, va da curs acestei invitaţii./dstanesc/ Apropo de ce-a mai spus preşedintele Klaus Iohannis astăzi, despre mesajul transmis, mai spunea în felul următor: în politica externă nu este loc pentru amatorism, pentru gafe şi ştim că în ultima perioadă, cel puţin la nivelul liderilor de la putere, s-au făcut foarte multe declaraţii care au fost interpretate inclusiv la nivel de discriminare. Spre exemplu, ministrul muncii, Olguţa Vasilescu, spunea în felul următor, şi o să citez: „Ca neamţ, să vorbeşti despre gazare, trebuie să ai mult curaj” – era o replică pe care ministrul muncii i-o dădea preşedintelui Klaus Iohannis, o chestiune care a fost criticată amplu în spaţiul public, chiar dacă Oficiul pentru Combaterea Discriminării nu a luat încă poziţie.
Klaus Iohannis: În politica externă a României nu este loc pentru experimente discutabile în nume personal, pentru amatorism, pentru gafe diplomatice, pentru că toate acestea sunt foarte păguboase pentru interesele și obiectivele noastre naționale de politică externă. Stabilitatea și credibilitatea României în politica externă înseamnă și păstrarea și apărarea statului de drept, a independenței justiției și a continuării combaterii corupției la același standard ca și până acum. Nu este admisibil ca în anul Centenarului, să facem pași înapoi. Ca președinte, voi face tot ce îmi stă în puteri și în atribuțiile mele constituționale pentru realizarea acestui țel. Asumarea, în prima jumătate a anului viitor, a președinției Consiliului Uniunii Europene este o provocare, dar, în același timp, pentru noi și o mare oportunitate. Avem, astfel, oportunitatea deosebită de a crea o imagine pozitivă și pe termen lung a României în rândul partenerilor noștri europeni. Și am face bine să folosim această oportunitate, fiindcă cele pe partea negativă le-am folosit din plin! Mandatul nostru la conducerea Consiliului Uniunii Europene nu va fi unul simplu! Va trebui să dăm dovadă de o temeinică cunoaștere a dosarelor, dar și a procedurilor. Guvernul are obligația să se asigure că exercitarea Președinției va reprezenta un exercițiu din care România va câștiga în relațiile sale cu instituțiile europene, cu statele membre ale Uniunii și cu partenerii externi./ilixandru/dsirbu

 

REALITATEA TV (28 august)