Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu“, din nou alături de Concursul Internațional „George Enescu“ (1-23 septembrie 2018)

În anul 2018, când se împlinesc 137 de ani de la nașterea compozitorului român George Enescu (1881 – 1955), sărbătorim și cei 60 de ani care au trecut de la prima ediție a Concursului Internațional „George Enescu“. În 1958, cu sprijinul violonistului Yehudi Menuhin, discipol și prieten al marelui compozitor, la București a fost înființat Festivalul Internațional „George Enescu” și, în cadrul acestuia, Concursul Internațional „George Enescu“. Devenite cele mai importante evenimente culturale internaționale organizate de România, Concursul și Festivalul au ca principal scop misiunea de a duce mai departe și de a valorifica moștenirea celui mai reprezentativ compozitor român.

Desfășurat ca eveniment de sine stătător începând cu ediția 2014 și deschis publicului larg, Concursul Internațional „George Enescu“ a înregistrat creșteri constante ale numărului de tineri artiști implicați. Ediția 2018 a atins un nou record: 400 de tineri muzicieni înscriși în competiție, dintre care, după selecția juriului de specialitate, intră efectiv în concurs 270 de violoniști, pianiști, violonceliști și compozitori din 39 de țări. Numărul concurenților români s-a triplat.

Și la această ediție aportul muzicienilor din Filarmonica „George Enescu” este substanțial. Membrii primei și celei mai vechi orchestre simfonice din țară – sărbătorește în acest an 150 de ani de existență! – , vor participa, în Sala mare a Ateneului Român – clădire inaugurată în urmă cu 130 de ani care a devenit, în timp, emblemă pentru cultura română,! – la concertul de deschidere și la cele trei finale ale concursului:

Duminică, 1 septembrie, ora 19.00
Concertul de deschidere

CORUL ŞI ORCHESTRA FILARMONICII „GEORGE ENESCU”
GABRIEL BEBEŞELEA dirijor
IOSIF ION PRUNNER dirijorul corului
ŞTEFAN TARARA vioară, câștigător al Concursului Internațional „George Enescu”, ediția 2014
EUN-SUN HONG violoncel, câștigătoare a Concursului Internațional „George Enescu”, ediția 2014
JOSU DE SOLAUN pian, câștigător al Concursului Internațional „George Enescu”, ediția 2014

În program:

Tian Tian „Concerto for Orchestra” Lucrare distinsă cu premiul I în cadrul secțiunii Compoziție, Concursul Internațional „George Enescu”, ediția 2016

Paul Constantinescu Triplu concert pentru vioară, violoncel, pian și orchestră (1963)

George Enescu „Poema Română” op. 1

Marți, 11 septembrie, ora 18.00
FINALA, Sectiunea Violoncel

FILARMONICA „GEORGE ENESCU”
PAUL WATKINS, dirijor

Luni, 17 septembrie, ora 19.00
FINALA, SECȚIUNEA VIOARĂ

FILARMONICA „GEORGE ENESCU”
CHRISTOPH POPPEN dirijor

Duminică, 23 septembrie, ora 19.00
FINALA, SECȚIUNEA PIAN

FILARMONICA „GEORGE ENESCU”
VASSILY SINAISKY dirijor