2018. augusztus 30

 Nemzetközi Üzleti Fórum, Bukarestben

„Az EU Tanácsa soros elnökségének Románia általi átvétele a jővő év első felében kitűnő alkalom lesz a román gazdasági lehetőségek ismertetésére”, nyilatkozta Victor Negrescu európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter azon a Nemzetközi Üzleti Fórum, amely augusztus 30-án, csötörtökön kezdődött Bukarestben. Mint mondotta a miniszter, az üzleti szféra erős versennyel szembesül és emiatt fel kell kutatni azokat a lehetőségeket, amelyek a versenyképesség növekedéséhez vezetnek. „Olyan megoldásokat kell javasolnunk, amelyek valóban támogatják az európai üzleti szférát”, fűzte hozzá Negrescu. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.30)

A költségvetési kiigazitás elodázása miatt170 román vállalat valószinüleg nem vehet részt a nemzetközi vásárokon

Ezt Radu Ştefan Oprea kereskedelmi és az üzleti szféráért felelős miniszter mondotta, aki arra ösztönözte a vállalkozókat, hogy vegyenek részt az exportsegitő programban, amely, országmárka alatt, finanszirozza a nemzetközi vásárokon és kiállitásokon való részvételt. „Sajnos, a 170 román vállalat, amely már bejelentette részvételét 15 vásáron és kiállitáson, nem valószinű, hogy részt vehet”, fűzte hozzá a miniszter.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.30)

A PNL és a PMP képvislői parlamenti bizottság létrehozását kérték az afrikai sertéspestis okozta gondok kezelésének kivizsgálására

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) képviselői kérvényt nyújtottak be a Képviselőház Állandó Bürójához, amelyben egy parlamenti bizottság létrehozását szorgalmazták az afrikai sertéspestis okozta gondok kezelésének kivizsgálására. A két parlamenti frakció szerint javaslatuk célja az afrikai sertéspestis romániai megjelenéséhez és gyors elterjedéséhez vezető betegség okainak a meghatározása. A PNL szerint más országoknak, például Ukrajnának és Lengyelországnak sikerült ellenörzés alatt tartania a virust, mig Romániában két hónap alatt 732 gócpontot azonositottak. Az ellenzéki képviselők azt állitják, hogy e helyzet kialakulásáért a kormány a felelős, amely eltekintett az idejében elhangzott figyelmeztetésektől és most az a veszély fenyeget, hogy az Európai Unió korlátokat vezet be az országra nézve, aminek súlyos gazdasági következményei lesznek.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.30)

Adrian Oros liberális alelnök Petre Daea mezőgazdasági miniszter lemondását kéri

Adrian Oros képviselő, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) alelnöke Petre Daea mezőgazdasági miniszter és Geronimo Brănescu, az Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság (ANSVSA) elnökének lemondását kérte, mivel nem hozták meg azokat a szükséges intézkedéseket, amelyeket az állatorvosok már egy évvel ezelőtt az afrikai sertéspestis elterjedésének leszoritása érdekében szorgalmaztak. „Szóltam arról, hogy csökkenteni kell a vaddisznó-állományt, de azt a választ kaptam, hogy ezt tiltja a törvény. Azt is mondtam, hogy fogadjanak el sürgösségi kormányrendelet, de senki sem mozdult, csak most körülbelül két hete fogadtak el egy rendeletet. Az ANSVSA-tól pedig azt kértem, hogy hozzák újból működésbe az állatazonositó és nyilvántartó országos rendszert”, magyarázta Adrian Oros, hozzáfűzve, hogy a sertéspestis katasztrófális következményekkel lesz a román gazdaságra, mig a sertés neveléssel foglalkozó cégek csődbe mennek, mivel nem tudják törleszteni a bankhiteleket, amig megkapják a kormánytól a kártéritéseket.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.30)

Rozalia Gănciulescu, RADOR