2018. augusztus 31

A Román Nyelv Napja
A Román Nyelv Napja alkalmából kulturális eseményeket, kerekasztal-megbeszéléseket, kiállitásokat, filmvetitéseket és koncerteket szerveztek országszerte.Különleges programokra kerül sor Kolozsváron, Jászvásáron, Ploieşti-en, Brassóban és a Román Rádió szervezte Gaudeamul Könyvvásár keretében. E nap alkalmából a Román Akadémia és a  Moldovai Tudományos Akadémia konferenciát tart Kisinyóvban. (RADOR hirügynökség – 08.31)
Az afrikai sertéspestis miatt veszteséget szenvedett gazdálkodók támogatását kérte Klaus Iohannis államelnök
Klaus Iohannis államelnök az afrikai sertéspestis gyors elterjedése miatt kialakult helyzet ellenörzés alá vonását, valamint e fertőző betegség miatt veszteséget szenvedett gazdálkodók és termelők  kártéritését kérte a kormánytól, gyors, egyszerű és hatékony eljárással. A mezőgazdasági miniszter ama kijelentésére, hogy a kártéritések a költségvetési kiigazitás jóváhagyásának elodázása miatt késnek, Klaus Iohannis pénteki sajtóközleményében azt válaszolta, hogy  a problémát a Tartalékalap rossz kormány általi kezelésében kell keresni, hiszen az alap állandóan és nemcsak a költségvetési kiigazitásokkor töltődik fel.Megjegyzendő, hogy az Ország Legfelsőbb Tanács keddi ülésén véleményezi a költségvetési kiigazitást. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.31)
Lemondott tisztségéről Nicolae Burnete innovációs és kutatási miniszter
Nicolae Burnete innovációs és kutatási miniszter pénteken benyújtotta a Miniszterelnöki Hivatalhoz tisztségéből való lemondását, és sajtóközlemény révén közölte, hogy döntése „visszafordithatatlan és nem lesz sajtóértekezlet témája”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.31)
Júliusban stagnált a munkanélküliség
Júliusban 4,2 százalék volt a munkanélküliségi ráta, amely megegyezett az előző hónapban mért adattal,  mig a munkanélküliek száma növekedett júniushoz képest, de csökkent az elmúlt esztendő ugyanezen időszakához viszonyitva, közölte pénteken az országos statisztikai intézet. A statisztikai intézet becslése szerint júliusban az állástalanok száma 386 ezerre emelkedett az előző hónapban közölt 377 ezerhez képest és a munkanélküliségi ráta nagyobb volt a férfiak körében, mint a nők esetében. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.31)
Sertéspestis: A Ialomiţa megyei Amara településen megsemmisitik a fertőzött állatokat
Az afrikai sertéspestissel fertőzött állatokat pénteken leölik a Ialomiţa megyei Amara településen. Amaran több mint 400 sertést fertőzött meg e betegség, mig országos viszonylatban több mint 120 ezer állatot semmisitettek meg e betegség miatt. A sertéspestis-gócokat tiz megyében csaknem 200 településen azonositották. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.31)