Clasament al celor mai frumoase orologii din Europa

Big Ben

Deutsche Welle a realizat un clasament al celor mai frumoase orologii din Europa.
1. Big Ben, Londra – cel mai renumit turn cu ceas din Europa se află în capitala Marii Britanii și se numește de fapt Elizabeth Tower. Big Ben este doar denumirea unuia dintre cele cinci clopote ale turnului londonez – cel mai mare și cel mai greu. La fiecare oră răsună „The Voice of Britain”. Turnul se află în renovare.
2. Weltzeituhr, Berlin – „Ceasul lumii”, din capitala Germaniei, este mult mai recent și a fost ridicat în Alexanderplatz încă pe vremea fostei RDG, în 1969, după planurile designerului Erich John. Weltzeituhr a devenit un important punct de întâlnire pentru berlinezi, dar și pentru turiștii de pretutindeni.
3. Ceasul timpului care se scurge, Berlin, un ceas ceva mai puțin cunoscut, dar cu atât mai interesant poate fi văzut la Berlin, în Europa-Center. Cronometrul cu o înălțime de 13 metri, construit în 1982, se întinde pe trei etaje. Aici se poate vedea cum se scurge timpul…

Praga

4. Ceasul Primăriei, Praga – Ceasul astronomic al Primăriei din Praga, construit în anul 1410, este o capodoperă a tehnicii gotice. Legenda spune că, după finalizarea lucrărilor, constructorului i-au fost scoși ochii pentru ca ceasul să rămână unic în lume şi într-adevăr ceasul a rămas fără pereche. Şi acest ceas este în renovare, până la sfârșitul lunii octombrie.
5. Zytglogge, Berna – Când este vorba de ceasuri, atunci nu putem să le trecem cu vederea pe cele elvețiene. Zytgogge, mai precis turnul cu ceas și clopote, datând din anul 1530, este simbolul orașului Berna. La fiecare oră, trecătorii pot admira jocul frumoaselor figuri mecanice.
6. Ceasul astronomic, Strasbourg – Și acest impresionant ceas din catedrala metropolei alsaciene este o construcție elvețiană: o adevărată operă de artă renascentistă. În fiecare zi, la ora 12:30, delicatele figurine intră în mișcare: apostolii și „cele patru vârste ale omului”, de la copil și până la bătrân.
7. Cel mai mare ceas cu cuc din lume, Triberg – Pădurea Neagră, regiune din sudul Germaniei, este renumită, între altele, pentru construcțiile filigrane ale ceasurilor cu cuc. Nu este de mirare că aici, în localitatea Triberg, se află cel mai mare ceas cu cuc din lume. Doar mecanismul ceasului cântărește şase tone, iar cucul, care cântă din jumătate în jumătate de oră, are o înălțime de 4,5 metri.
8. Ceasul cu clopoței al Primăriei München – De două-trei ori pe zi, vizitatorii capitalei bavareze pot asista la un minunat spectacol. Figurile de înălțimea unui om înfățișează două evenimente din istoria orașului: căsătoria Ducelui Wilhelm al V-lea, din anul 1568, dansul meseriașilor după o gravă epidemie de holeră. Deși este un ceas istoric, acesta este pus în mișcare cât se poate de modern, cu ajutorul energiei solare.

Ankeruhr, Viena

9. Ankeruhr, Viena – Cel mai cunoscut orologiu al Vienei se află pe un mic pod de legătură dintre două clădiri în Hoher Markt. Ceasul a fost conceput după planurile celebrului artist Jugendstil, Franz Matsch. Figurile de cupru simbolizează personalități din istoria capitalei austriece, Împărăteasa Maria Theresia și compozitorul Joseph Hazdn, traverseză pe rând acest pod.
10. Ceasul Turnului Graz – Și acest ceas austriac este renumit. Ce îl deosebește de alte orologii este că minutarul și orarul au fost inversate. Inițial a existat doar o singură limbă pentru indicarea orei. Cea de-a doua a fost adăugată abia mai târziu pentru a arăta și minutele.
11. Torre Dell’orologio, Veneția – Ceasul astronomic din turnul situat în celebra Piață San Marco indică nu doar ora exactă, ci și zodia și fazele lunii. Până la ultima renovare, în 1998, turnul în stil renascentist mai era locuit de „temperatore”, paznicul acestuia și familia sa. Din 2006, orologiul este supravegheat digital.
12. Casa Magiei, Blois – Nu este, ce-i drept, un ceas propriu-zis, dar capetele de balaur își fac, punctuale, apariția la ferestre, la fiecare jumătate de oră. În spatele acestei fațade impunătoare din orașul francez Blois se ascunde un muzeu, care dezvăluie câte ceva din tainele magiei. În această casă a văzut lumina zilei celebrul magician Jean Eugène Robert-Houdin./ssirbu/vdraguta

(www.dw.com – 30 august)