George Simion, liderul unioniştilor români, a primit interdicţie de a intra în Republica Moldova

Probleme mari pentru liderul unioniştilor români, George Simion, care a primit interdicţie de a intra în Republica Moldova. Imediat după ce a aflat de restricţie în această dimineaţă, Simion a făcut un apel către Ministerul de Externe. Nu este pentru prima dată când aceasta are astfel de probleme. Pe 26 august, participanţii la Marşul Centenarului au ajuns în Vama Albiţa, acolo unde au fost blocaţi trei zile. Până la urmă li s-a dat drumul, dar Simion a fost refuzat. Acum, cu o zi înainte de marş, Simion a primit acelaşi răspuns negativ, la Vama Leuşani. Marşul Centenarului ar trebui să ajungă la 1 septembrie la Chişinău. Acţiunea a debutat la 1 iulie, la Alba Iulia, iar traseul a inclus 300 de localităţi, pe o distanţă de 1.300 de km.
George Simion: Am încercat iarăşi în această dimineaţă, în jurul orei 8:00, să intru în Republica Moldova. După o oră am primit o hârtie cu acest refuz, în care nu mi s-a specificat motivul pentru care nu sunt lăsat să intru şi durata pe care ei mi-au acordat interdicţia. Solicit de aici, din Vama Albiţa, sprijinul Ministerului de Externe şi intervenţia statului român pentru apărarea dreptului meu şi apărarea multor altor cetăţeni ai României care au probleme în momentul ăsta în Republica Moldova. Vă rugăm frumos nu ne lăsaţi aici în vamă, sprjiniţi-ne pentru că mâine, sâmbătă, la ora 12:00, are loc o manifestaţie foarte importantă pentru unioniştii din Chişinău şi voiam să le fim acolo alături. Sprijiniţi-ne, vă rugăm!
Realizator: Este un apel a lui George Simion, chiar după ce a aflat de această interdicţie. Stăm acum de vorbă cu activistul George Simion, în legătură telefonică directă. Bună ziua.
George Simion: Bună ziua. Mulţumesc mult că v-aţi sesizat în acest caz.
Realizator: Aţi primit vreun răspuns între timp, domnule Simion, de la Ministerul de Externe?
George Simion: Nu. Aşteptăm reacţia Ministerului de Externe. Luni şi marţi s-a intervenit în favoarea noastră. Sperăm ca domnul Meleşcanu să nu fie ocupat cu alte probleme. Nu cred că e nimic mai important decât statul pe care-l avem în vecinătătate, care ar trebui să fie al doilea stat românesc, şi care se întoarce uşor, uşor la vremea lui Voronin, când românii erau întorşi din vamă şi persecutaţi în Republica Moldova. Sper ca domnul Meleşcanu, spre ca secretarii de stat din Ministerul de Externe să se ocupe cu prioritate de acest caz, pentru că noi stăm aici pur şi simplu, şi e deja a patra oară când eu primesc interdicţie în Republica Moldova fără niciun motiv. Nu mi s-a dat niciodată vreo faptă pe care să o fi comis, în afară de a promova paşnic Unirea. Iar Unirea în momentul ăsta e din ce în ce mai îmbrăţişată de cetăţenii Republicii Moldova, şi asta e principala temere că mâine, sâmbătă, la ora 12:00, vor fi zeci de mii de oameni în stradă şi o să termine cu minciuna că noi, românii, nu îi vrem pe ei sau ei nu ne vor pe noi. Am făcut o manifestaţie similară pe 25 martie şi a fost cea mai mare manifestaţie de la Chişinău din ultimii 20 de ani şi ei n-ar mai dori /cpodea/ să se mai organizeze astfel de manifestaţii. Fără mass-media, fără o presiune din partea publicului faţă de Ministerul de Externe, faţă de statul român, care de multe ori evită să se implice în subiectul Republicii Moldova, nu o să reuşim şi de aceea avem nevoie de mediatizare.
Realizator: Spuneţi-ne ce se întâmplă cu reprezentanţii grupului, pentru că dintre toţi dvs sunteţi cel care a primit restricţia? Unde sunteţi? Sunteţi cantonaţi acum într-un loc?
George Simion: Eu sunt în Vama Albiţa. Aştept să se rezolve şi accesul meu. Participanţii din Marşul Centenarului au ajuns la 25 de kilometri de Chişinău, le este frică să nu aibă probleme. Ne este frică ca manifestaţia de mâine să nu fie oprită şi tocmai de aceea le solicităm oficialilor români să intervină. Alături de noi este şi un observator din Polonia şi o să le cerem şi oficialilor europeni să intervină, dar până atunci ne adresăm ţării noastre, ţării-mamă, România, să facă ceva în cazul nostru. Chestiunea asta persistă de peste o săptămână. Sunt convins că ambasadorul Republicii Moldova poate fi chemat la ordine şi poate fi pus să dea explicaţii.
Realizator: Ştiu că a intervenit şi Ambasada României din Republica Moldova, s-a autosesizat.
George Simion: A intervenit luni şi marţi, acum iarăşi se repetă aceleaşi lucruri. Nouă ne-au zis că nu le funcţionează sistemul informatic şi nu le pot procesa, după aceea au încercat să ne separe participanţii între cetăţeni ai Republicii Moldova şi cetăţeni ai României, lăsându-i pe cei din Republica Moldova să intre şi cetăţenii României fiind daţi afară. E un caz clar de discriminare, cetăţenia noastră, a României, nu este dorită în momentul acesta la Chişinău, dar, repet, nu este dorită nu de populaţie, ci de guvernanţii de la Chişinău, de domnul Plahotniuc, care are anumite interese – vedem – destul de apropiate de domnul Dodon. O manifestaţie unionistă este… practic a fost întotdeauna în ultimii 10 ani de când le tot organizăm, sunt din ce în ce mai numeroase şi nu am avut niciodată probleme cu ele.
Realizator: Aţi mers pe jos timp de o lună, de la Alba Iulia, iată, punctul final ar trebui să fie Chişinău. Cu sau fără restricţia dvs, acest Marş al Centenarului va ajunge la destinaţie? Se va întâmpla la Chişinău?
George Simion: Cu siguranţă şi de asemenea am şi eu părerea că şi unirea se va realiza. Tot ce contează este să se realizeze paşnic, să fie prin voia ambelor părţi şi Bucureştiul să înceapă să poarte negocieri cu cei de la Chişinău, negocieri concrete, pentru că este nevoie să fim pragmatici. La fel cum s-au unit cele două Germanii, să unim şi cele două Românii, să nu mai stăm iarăşi victime ale lui Stalin şi Hitler, care au inventat practic Republica Moldova.
Realizator: Domnule Simion, mulţumesc foarte mult pentru intervenţie. Şi mult succes!/schelaru

 

DIGI 24 TV (31 august)