2018. szeptember 3

Tăriceanu szerint George Maior nagykövetként már nem képviselheti Romániát az Egyesült Államokban

Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök szerint George Maior nagykövetként már nem képviselheti Romániát az Egyesült Államokban. „Amennyiben Románia washingtoni nagykövete beavatkozik a politikai játszmákban az amerikai politikai szintéren, nagy tévedést követ el. Megengedhetetlen hogy egy nagykövet az amerikai állampolgárok által megválasztott, legitim hatalmat képviselő államelnök ellenfeleinek táborához csatlakozzon”, fűzte hozzá Tăriceanu, megjegyezve, hogy George Maior visszahivásáról nem tárgyalt Teodor Meleşcanu külügyminiszterrel.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.03)

Carmen Dan részt vesz a szenátus védelmi bizottságának munkálatain

Carmen Dan belügyminiszter közölte, hogy részt vesz a szenátus védelmi bizottságának keddi munkálatain az augusztus 10-i tiltakozáson történt események tisztázása érdekében.Mint hozzáfűzte, az augusztus 10-i eseményekről szóló belügyi jelentést hétfőn megküldik a parlament védelmi bizottságainak. Megjegyzendő, hogy a tiltakozáson történt erőszakos incidensek kapcsán a keddi ülést a szenátus védelmi bizottságának elnöke, a liberális Marcel Vela hivta össze a főváros prefektúsának, a csendőrség parancsnokának és a belügyminiszter meghallgatásáért.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.03)

Mihai Fifor az EDA ügyvezető igazgatójával találkozott

Romániai látogatása alkalmából Jorge Domecq-ot, az Európai Védelmi Ügynökség ügyvezető igazgatóját Mihai Fifor védelmi miniszter, Mircea Duşă belügyi államtitkár és Nicolae Ciucă, a román hadsereg vezérkari főnöke fogadta hétfőn a védelmi tárca épületében.A találkozó főtémája a párbeszéd erősitése volt az EDA-val, tekintettel arra, hogy Románia a jövő évtől átveszi az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét.Mircea Duşă és Jorge Domecq ugyanakkor véleményt cserélt az EU-tagállamok védelmi minisztereinek múlt heti, brüsszeli összejövetelének konklúzióiról. A megbeszélések napirendjén szerepelt az európai védelmi ipari fejlesztési program (EDIDP), az Európai Védelmi Alap, a NATO és az UE közötti kapcsolatok, valamint Románia prioritásai az EU Tanácsa elnökségének betöltése alatt, a közös védelmi és biztonsági politika (PASAC) terén. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.03)

Az USR-honatyák sebészeti maszkkal jelentek meg az őszi parlamenti ülésszak első ülésén

A Mentsük meg Romániát Szövetség (USR) szenátorai és képviselői sebészeti maszkkal jelentek meg az őszi parlamenti ülésszak első ülésén, ezáltal tiltakozva az augusztus 10-i kormányellenes megmozduláson történtek ellen.”Az USR folyamatosan nyomást fog gyakorolni a parlamentben a erőszakos incidensekért felelősök kérdőrevonásáért. Elfogadhatatlan, hogy egy demokratikusnak nevezett állam polgárait megverték és gázt vetettek be ellenük az állami hatóságok, a csendőrség”, hangsúlyozta Dan Barna, az USR elnöke.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.03)

Október 7-én szervezik meg a családról szóló népszavazást

Október 7-én kerül sor a család alkotmányos meghatározásának módosításával kapcsolatos népszavazásra, közölte a napokban Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt elnöke.Kelemen Hunor, RDMSZ elnök szerint kevés a valószinüsége, hogy az emlitett időpontot tiszteletben lehet tartani, mivel a kormánynak határozatot kell elfogadnia a népszavazás megszervezéséről, hogy ezáltal az eljárás minden pontja teljesüljőn, beleértve a 30 napos kampányt is. Az alkotmány – mely szerint a család egy férfi és egy nő önkéntes elhatározásával létrehozott házasságon alapul – felülvizsgálásával kapcsolatos állampolgári kezdeményezést három millió állampolgár irta alá. A kezdeményezés már átment a képviselőházon és döntő fórumként a szenátusnak kell még megszavaznia. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.03)

Rozália Gănciulescu – RADOR