LE FIGARO: Fosta înotătoare Roxana Mărăcineanu, numită la Ministerul Sporturilor

Fosta înotătoare îi succede demisionarei Laura Flessel în fruntea Ministerului Sporturilor

LE FIGARO (Franţa), 4 septembrie 2018 – După demisia de marţi a Laurei Flessel, Roxana Mărăcineanu a fost desemnată pentru a o înlocui la ministerul sporturilor. Fostă înotătoare, Mărăcineanu (43 de ani), născută în România, a câştigat medalia de argint la 200 m spate la Jocurile Olimpice de la Sydney în 2000. Înainte, ea a devenit prima franţuzoaică campioană mondială la nataţie câştigând proba de 200 de metri spate la campionatele mondiale de la Perth. Ea a câştigat şi titlul european la campionatele Europei în 1999.

„Am început să înot la 7 ani la Bucureşti. La 12 ani, m-am implicat total, la Mulhouse. Clubul meu avea căldura unei familii lărgite, ca la români”, a povestit ea în paginile Ouest France. „Cu uşurinţa mea de a învăţa franceza şi cu parcursul meu şcolar reuşit, eram convinsă că exilul mi-a dat ceva în plus. O forţă interioară care s-a exprimat şi prin înot. Rezultatele şcolare bune şi sportul ne accentuau şansele să primim cetăţenie, cum mi se tot spunea… La 22 de ani, devin campioană mondială spre surpriza generală şi asta a fost ceva uriaş. Imnul – Marseilleza – de atunci reprezenta aşa de mult pentru sportul meu. Se spune că eu am deschis calea pentru Manaudou şi Bernard. Dar când au făcut din mine un simbol al integrării, m-am revoltat. Victoria mea era pentru mine, pentru ai mei, nu pentru a deveni o franţuzoaică mai bună. Eram fiică de refugiaţi. Nu mi s-a facilitat nimic. Mi se părea cam mult ca politicienii să-şi atribuie asta”.

LE FIGARO (Franţa), 4 septembrie 2018

http://sport24.lefigaro.fr/natation/actualites/l-ancienne-nageuse-roxana-maracineanu-nommee-au-ministere-des-sports-923843

Traducere: Gabriela Sîrbu