Casa de Producție TVR îl aniversează pe actorul Constantin Codrescu prin programarea spectacolului „Păienjeniș” de Paul Everac

Constantin Codrescu s-a născut în 5 septembrie 1931 la Huși.

A absolvit „Institutul de Teatru” din București în 1951. Între 1968 – 1976 a fost asistentul profesorului Ion Cojar la „IATC”.

Până în 1989 a avut o importantă activitate teatrală și multiple apariții la televizune, fiind și colaborator permanent al redacției Teatru la Radio România, timp de 45 de ani.

Un rol principal de referință este cel al lui Ghiță, din „Moara cu Noroc” regizat de Victor Iliu.

Între 1976 – 1989 a fost profesor la „Institutul de Teatru” din Târgu-Mureș și a contribuit la înființarea secției române a acestui teatru. Devine, apoi, director al Teatrului „Maria Filotti” din Brăila și al Teatrului din Sfântu Gheorghe, unde de asemenea a fost un pionier al teatrului românesc.

Din 1996 devine profesor universitar la Facultatea de Teatru a Universității Ecologice, iar din 2003, profesor universitar la Facultatea de Teatru a Universității Spiru Haret.

A jucat în nenumărate piese de teatru și filme, dar viața sa a fost un serial captivant, care a început cu botezul la 5 ani și acuzația că a fost criminal la 7 ani. Ajuns la venerabila vârstă de 87 de ani, maestrul Codrescu mărturisește: „Am încercat să rămân OM în mijlocul unei lumi străine mie”.

E drept, puțini știu astăzi cine este Constantin Codrescu și în loc să vedem respect, admiraţie şi iubire pentru artiştii noştri descoperim ură faţă de tot şi toate, dar mai ales pentru cultură. Este infinit mai uşor să nu faci nimic, să fii atent la bârfe şi mondenităţi, să ridici în slăvi nulități și să nu acorzi deloc atenție „nimicurilor” care bucură sufletul, mai ales celor spirituale. Dar haideţi, încercaţi să faceţi alături de noi acum un pas spre altă lume, cea a literaturii, a teatrului, a valorilor reale, palpabile, clare ca lumina zilei!

Constantin Codrescu face parte din cultura acestei ţări. De la „Răscoala”, „Pentru patrie”, „Masca de argint”, „Capcana mercenarilor”, „Roşcovanul” şi „Lumini şi umbre”, ca să dăm doar câteva exemple, la înființarea secției române la Institutul de teatru de la Târgu Mureş, unde a fost profesor până în 1989, director al Teatrului Maria Filotti din Brăila și al Teatrului din Sfântu Gheorghe, Constantin Codrescu este un nume pe care sufletele noastre de români trebuie să-l păstreze la loc de cinste. Actorul se numără printre cei care aduc lumina şi o pun în cuvinte, căci a găsit răgazul unui volum despre sine, „Pribeag prin viaţa mea”, reeditat de Editura Betta în 2009.

(mnlr.ro/interviurile-mnlr-constantin-codrescu)

 

„Păienjeniș” de Paul Everac, spectacol din anul 1987

În distribuție: Marcel Iureș, Valeria Seciu, Mircea Albulescu, Constantin Codrescu, Ion Pavlescu, Irina Mazanitis, Zoe Muscan, Doina Tamaș, Liana Mărgineanu, Oana Popescu, Constantin Dinulescu, Adrian Georgescu, Alfred Demetriu, Petre Moraru, Sorin Postelnicu, Vasile Pupeză.

Regia artistică: Eugen Todoran

 

Un amănunt interesant pentru iubitorii teatrului tv ne-a fost furnizat de către redactorul TVR George Mladen: „După ceva căutări am găsit  în Filmoteca TVR scenele originale ale spectacolului și, împreună cu fiul autorului, Eugen Constantinescu, le-am inserat acolo unde trebuiau să fie. Secvențele care nu au fost difuzate la momentul premierei pot fi văzute acum între minutele 97-102”

Vă propunem să ascultați cu mare atenție vocea actorului Constantin Codrescu, o voce „grea” a teatrului românesc!

Program de difuzare:

TVR Internațional, vineri, 7 septembrie, ora 23.00 şi sâmbătă, 8 septembrie, ora 16.00

TVR 3, duminică 9 septembrie, ora 20.00

 

 

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR

Producător coordonator: DEMETER András István