Crucea Roșie Română marchează sâmbătă, 8 septembrie, Ziua Mondială de Prim Ajutor, având ca temă „Prima reacție la accidente rutiere”. 

 

Accidentele de circulație ucid în fiecare an aproximativ 1,25 milioane de persoane din întreaga lume.  În România, în anul 2017 au fost înregistrate 1951 decese, 8624 de accidente rutiere grave și 22642 de accidente ușoare.  Pentru a crește gradul de conștientizare asupra acestor pericole, tema Zilei Mondiale a Primului Ajutor din 8 septembrie 2018 este „Prima reacție la accidente rutiere”.

 

Suntem toți utilizatorii de drumuri, fie că suntem pietoni, șoferi, motocicliști, bicicliști sau pasageri. Riscurile accidentelor rutiere nu pot fi niciodată eliminate complet, dar există modalități de a le reduce și de a oferi oamenilor mai multe șanse de supraviețuire. Una dintre cele mai bune metode este să înveți primul ajutor, astfel încât să ai abilitățile și instruirea necesare pentru a răspunde rapid – și chiar de a salva o viață – dacă ești la locul unui accident.

 

Societățile Naționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie sunt cei mai importanți furnizori de servicii de prim ajutor în aproape toate țările din lume.

„Chiar și un singur caz de deces pe șoselele țării este o tragedie. Cursurile noastre de prim ajutor sunt deschise tuturor și așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu persoane, grupuri și comunități pentru a salva vieți. Acordarea primului ajutor poate fi învățată de fiecare dintre noi, pentru a diminua efectele accidentelor”,  a declarat Ioan Silviu Lefter, directorul general al Crucii Roșii Române.

 

Pentru a marca Ziua Mondială de prim ajutor, majoritatea filialelor Crucii Roșii Române  din țară vor organiza exerciții de simulare a unor accidente sau situații ce pot provoca victime, vor organiza cursuri de prim ajutor, vor acorda primul ajutor la diverse evenimente sportive etc.

 

Ca o completare a serviciilor de prim ajutor oferite gratuit populației, Crucea Roșie Română a pus la dispoziția utilizatorilor de telefoane mobile, o aplicație de prim ajutor. Aceasta are rolul de a crește capacitatea oamenilor de a interveni în situații de urgență până la sosirea ambulanței. Totodată aplicația oferă utilizatorilor posibilitatea de a suna direct la ambulanță în caz de nevoie.

 

Sinteză: Mariana Drăgoi