2018. szeptember 7

Viorica Dăncilă miniszterelnök Argeş megyébe látogatott

Viorica Dăncilă miniszterelnök pénteken Argeş megyébe látogatott, ahol megtekintette a Topoloveni Magiun gyárat, a Miloveni Dacia-Renault üzemet és a Mioveni Atomenergiai Kutatóintezetet, tájékoztatott a kormány sajtóhivatalának közleménye.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.017)

Viroca Dăncilă a Három Tenger Kezdeményezésről

Viorica Dăncilă miniszterelnök kizárta, hogy a Három Tenger Kezdeményezés ez évi, bukaresti csúcsösszejövelének megszervezése pénzhiány miatt elmarad.”Soha nem fogjuk hagyni, hogy egy ilyen történjen, hiszen nagyon fontosak az ilyen szintű rendezvények. A csúcsösszejövetellel kapcsolatos események finanszirozása, ha esedékes lesz, a következő költségvetési kiigazitáskor fedezhetőek”, hangsúlyozta a kormányfő a mioveni-i Dacia autógyárnál tett látogatása során. Mădălina Dobrovolschi kormányszóvivő agusztus elején azt nyilatkozta, hogy az Elnöki Hivatal költségvetésének kormány általi csökkentése miatt lehetetlen lesz megszervezni a Három Tenger Kezdeményezés csúcsösszejövetelét. A Három Tenger Kezdeményezés a Balti-, az Adriai- és a Fekete-tenger térségére vonatkozik, és részesei Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Észtország, Litvánia, Lettország, Ausztria, Bulgária, Horvátország, Románia és Szlovénia.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.07)

Viorel Ştefan miniszterelnök-helyettest javasolták, ideiglenes jelleggel, a kutatási és fejlesztési minisztérium élére

Viorica Dăncilă kormányfő Viorel Ştefan miniszterelnök-helyettest javasolta pénteken ideiglenes jelleggel a kutatási és fejlesztési minisztérium élére.A kormányfő átiratban közölte a javaslatot Klaus Iohannis államelnökkel.Mint ismeretes, a volt miniszter, Nicolae Burnete augusztus 31-én mondott le e tisztségből. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.07)

Băsescu a PNL-t és az USR-t birálta amiatt, hogy nem támogatják a PMP-t

Traian Băsescu volt államelnök azzal birálta a Nemzeti Liberális Pártot (PNL) és a Menstük meg Romániát Szövetséget (USR), hogy nem támogatják a Népi Mozgalom Pártot (PMP) a Dăncilă-kormány elleni bizalmatlansági inditvány kezdeményezésében.”Az ellenzék nem akarja észrevenni a kedvező helyzetet a kormány elleni inditvány benyújtására, és itt három dologra gondolok: az afrikai sertéspestis kezelésére, az augusztus 10-i kormányellenes tűntetésre és a Szociáldemokrata Párton (PSD) belüli törésvonalra”. magyarázta Băsescu, aki Neptunon részt vesz a PMP Ifjúsági szervezetének nyári táborán. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.07)

A kétszeresére nőtt Romániában az augusztusban bejegyzett új gépjárművek száma

Több mint kétszeresére növekedett Romániában az augusztusban bejegyzett új gépjárművek száma az elmúlt esztendő azonos időszakához viszonyitva, közölte a Gépjárműveket termelő és importáló egyesült. Az emlitett forrás szerint, augusztusban csaknem 28.500 személygépkocsit vettek nyilvántartásba, ami 14%-al jelentett többet a tavalyi agusztusi adathoz képest. Ugyanakkor, az év első nyolc hónapjában mintegy 104.000 személygépkocsit jegyeztek be, ami 52%-os növekedést jelent 2017-hez képest.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.07)
Rozália Gănciulescu