2018. szeptember 10

Hétfőn becsengettek az iskolába
Szeptember 10-én, Romániában megkezdődött az iskola. A 2018/2019-es tanév két félévből és négy vakációból áll: a téli, félévi, tavaszi és a nyári iskolai szünetből.Az óvodásoknak és az elemi iskolásoknak egy héttel több vakációjuk lesz, amelyet október végén kapnak ki.Az új tanévet 168 tanitási napra (34 hét) osztották fel, ami egy héttel kevesebbet jelent az előző iskolai évhez képest. A jövő évtől azonban visszatérnek az iskolakezdés hagyományos időpontjára, ami szeptember 15-ét jelent.Az „Iskola Másként” program öt munkanapon át tart az idei tanévben is és az iskolák maguk dönthetik el, hogy melyik időszakban szervezik meg.Ami az érettségit illeti, a képességvizsgákat nem télen, tanév közben, hanem a nyári vizsgaidőszak alatt szervezik meg. Az országos felmérő vizsga június 18 és 29 között zajlik.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.10)
A román hivatalosságok is részt vesznek a tanévnyitón
Klaus Iohannis államelnök a gyulafehérvári „Horia, Cloşca şi Crişan” Nemzeti Kollégium, Mihai Fifor védelmi miniszter és Nicolae Ciucă tábornok a konstancai „Alexandru Ioan Cuza” Nemzeti Katonai Kollégium tanévnyitó ünnepségén vettek részt, migValentin Pop tanügyminiszter Hargita megyében nyitotta meg a 2018-2019-es tanévet.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.10)
Külön mikróbuszok szállitják a vidéki környezetben élő, az iskolától távol lakó diákokat
Külön mikróbuszok szállitják a vidéki környezetben élő, az iskolától távol lakó tanulókat. Florian Lixandru tanügyi államtitkár leszögezte, hogy a diákok szállitásának biztositása a helyi hatóságok kötelessége és e tekintetben nincs semmilyen gond.”Ez irányban a polgármesteri hivataloknak kell intézkedniük. Mostanig egyetlen kérvény érkezett be hozzánk egy vidéki iskolától, amely a rendelkezésére álló mikróbuszok egy járművel való kiegészitését kérte”, fűzte hozzá az államtitkár.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.10)
Ma kezdődik Bukarestben a Centenáriumi Nemzetek Fővárosainak Fesztiválja
A Centenáriumi Nemzetek Fővárosainak bukaresti  Fesztiválján azon tiz ország – Ausztria, Ceh Köztársaság, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Moldova Köztársaság, Románia, Szlovákia és Magyarország – képviselteti magát, amelyek az idén ünnepelik függetlenségük 100.-ik évfordulóját. Az egy hetes fesztiválon az érdekeltek szinházi előadásokat, hangversenyeket, képzőművészeti és dokumentációs kiállitásokat és jazz koncertet tekinthetnek meg, tájékoztatott Mireille Rădoi, az Egyetemi Központi Könyvtár igazgatója.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.10)
150 évvel ezelőtt tették le a bukaresti Északi-Pályaudvar alapkövetét
Százötven évvel ezelőtt, 1868. szeptember 10-én tették le Románia legnagyobb vasútállomásának, a bukaresti Északi-Pályaudvar alapkövetét, I. Károly uralkodó által kijelölt helyen. Az épitkezési munkálatok négy évig tartottak és a pályaudvart 1878. szeptember 13-án avatták fel. Kezdetben Târgoviştei nevet viselte (abból kifolyólag, hogy a ma Griviţanak nevezett útat abban az időben Târgivişteinek hivták). Az Északi-Pályaudvar megépitésének köszönhetően megnyilt a vasúti közlekedés Román-Galac-Bukarest-Piteşti  között. 1888-ban felújitották a pályaudvart és ekkor nevezték el „Északi-Pályaudvar”-nak. A második világháború idején, a bombázások alatt, az épület – ha lábon is maradt – súlyosan megrongálódott. Az Északi-Pályaudvar épülete felkerült a Romániai Történelmi Emlékművek listájára. Napjainkban Románia legjelentősebb vasúti csomópontja, a nyolc peronról naponta mintegy 200 vonat indul, illetve érkezik. Románia első vasúti összekötetése külfölddel 1879-ben jött létre, amikor felavatták a  Bukarest-Bécs vasútvonalat.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.10)