2018. szeptember 11

Szlovák kormányfő: A schengeni határokat délebbre kell tolni

Szlovákia támogatja Románia felvételét a schengeni övezetbe, és azon az állásponton van, hogy a schengeni határokat délebbre kell tolni az Európai Unió védelme érdekében – hangoztatta Peter Pellegrini szlovák kormányfő kedden Bukarestben. Közös sajtóértekezletükön vendéglátója, Viorica Dăncilă miniszterelnök rámutatott: mind Szlovákia, mind Románia számára fontos a kohéziós politika, erre pedig Bukarest kiemelt hangsúlyt helyez majd a 2021-2027-es uniós költségvetés előkészítése során, amikor a jövő év első felében átveszi az Európai Unió soros elnökségét. Pellegrinit Klaus Iohannis államfő is fogadta Bukarestben, aki a megbeszélés utáni sajtóértekezleten – kérdésre válaszolva – rámutatott: Románia „ténylegesen és hatékonyan” harcol a korrupció ellen.

Román-lengyel-török hármas tanácskozás újabb fordulója, Bukarestben

Kedden, Bukarestben tartják a román-lengyel-török hármas tanácskozás újabb fordulóját. A külügyminiszteri szintű trilaterális találkozón a részvevők véleményt cserélnek a regionális és nemzetközi biztonság helyzetének alakulásáról és ebben a kontextusban megvitatják a NATO prioritásait, kiindulva az Észak-Atlanti Szövetség legutóbbi csúcstalálkozóján elhangzottakból. A lengyel és török külügyminiszter Klaus Iohannis államelnökkel is találkozik. E hármas találkozóra már ötödik alkalommal kerül sor, legutóbb a tavaly Varsóban szervezték meg. Az informális jellegű trilaterális találkozó részét képezi a három külügyminiszter által rendszeresen folytatott párbeszédnek és célja az időszerű és a prioritás jellegű témákkal kapcsolatos viták megkönnyitése. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.11)

Románia csatlakozott az európai gyógyszer-ellenörzési rendszerhez

A román hatóságok meghatározó lépést tettek a gyógyszerhamisitás és a hamisitott gyógyszerek forgalmazásának leküzdésében azzal, hogy a Romániai Gyógyszer-ellenörzési Rendszert az Európai Verifikációs Rendszerhez csatolták. Az intézkedés részét képezi a hamisitott gyógyszerekről szóló európai irányelv gyakorlatba ültetésének. Az európai irány elv az uniós gyógszerbiztonság javitását szolgálja és az irányelvet Romániának 2019. február 9.-ik kell átültetnie törvénykezésébe. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.11)

Andrei Demény