Majoritatea românilor care locuiesc la oraş se confruntă cu probleme locative

Majoritatea românilor care locuiesc la oraş se confruntă cu probleme locative, de la necesitatea unui spaţiu mai mare, până la reparaţii şi îmbunătăţiri, arată un studiu realizat de IRSOP pentru Asociaţia Băncilor pentru Domeniul Locativ din România. Deşi au venituri stabile, orăşenii nu se grăbesc să apeleze la credite, pentru a-şi rezolva aceste probleme. Care sunt motivele – ne spune Iulian Olescu.
Reporter: Aproape trei sferturi dintre românii cu vârsta între 20-65 de ani care stau la oraş şi au venituri stabile se confruntă cu cel puţin o urgenţă locativă, acestea fiind legate printre altele de nevoia unui spaţiu mai mare, de o izolare termică mai bună, de reparaţii la acoperiş sau balcoane ori de consolidare antiseismică, relevă un studiu realizat de IRSOP pentru Asociaţia Băncilor pentru Domeniul Locativ din România. Directorul IRSOP, Petre Dătculescu, spune că oamenii acordă o importanţă deosebită a aspectelor ce ţin de locuinţă.
Petre Dătculescu: Peste 70% ne spun că au probleme cu locuinţa. Ne spun că pentru ei locuinţa este un obiectiv major de îmbunătăţire a confortului, a bunăstării şi a felului lor de satisfacţie în viaţă, că în prezent încearcă să îşi rezolve aceste probleme pe baza veniturilor curente pe care le au sau pe baza unor economii pe care le aveau de la veniturile curente şi în acest context sunt interesaţi şi de posibilitatea de a lua un credit.
Reporter: Pe de altă parte, jumătate dintre cei chestionaţi spun că nu au şi nici nu doresc un credit, având în vedere faptul că veniturile gospodăriilor sunt prea mici, că procesul de economisire este expus la nevoi şi tentaţii multiple şi că în cazul multor români persistă încă teama de credit. Un împrumut pentru rezolvarea problemelor locative ar trebui să ofere siguranţa că poate fi rambursat fără destabilizarea situaţiei financiare, că rezolvă cu adevărat problemele şi că este o combinaţie între participarea proprie şi accesul la finanţare, spune Petre Dătculescu, care adaugă că sistemul de economisire-creditare este considerat de către cei chestionaţi drept o variantă viabilă./roprea/schelaru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (11 septembrie)