Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, astăzi, la Palatul Cotroceni, pe premierul slovac, Peter Pellegrini. La conferinţa de presă comună a celor doi oficiali, şeful statului român a declarat că ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană va produce o diminuare a bugetului comunitar, arătând că soluţia potrivită în acest caz ar fi o alocare naţională un pic crescută. Oana Bâlă relatează.
Reporter: Preşedintele Klaus Iohannis a discutat cu premierul slovac, Peter Pellegrini, despre nevoia de consolidare a proiectului european în contextul în care Uniunea Europeană trece printr-o perioadă dificilă, cu o creştere a euroscepticismului şi cu apropierea Brexitului. Şeful statului a spus că şi bugetul Uniunii va avea de suferit şi a precizat că soluţia potrivită în acest caz ar fi o alocare naţională puţin crescută. Pe de altă parte, preşedintele României s-a referit la procesul de luptă împotriva corupţiei din România.
Klaus Iohannis: Nu vreau să dau sfaturi altora cum să rezolve problema corupţiei, dar pot să spun că în România lupta împotriva corupţiei este în plină desfăşurare, de aceea şi unele controverse care au apărut în spaţiul public. Eu sunt un adept ferm al luptei împotriva corupţiei. Cred că România aici se află pe o cale dificilă şi corectă, fiindcă luptăm efectiv şi cu rezultate împotriva acestui flagel.
Reporter: Premierul slovac a afirmat la rândul său că summitul Iniţiativei celor Trei Mări, care va avea loc săptămâna viitoare la Bucureşti, ar putea aduce proiecte concrete pentru ţările participante.
Peter Pellegrini: Sperăm că acest summit va aduce nişte rezultate exacte, nişte proiecte concrete, digitalizarea energetică, dezvoltarea regională, infrastructură şi toate celelalte subiecte.
Reporter: Prim-ministrul, Peter Pellegrini, s-a referit şi la cooperarea transatlantică şi a subliniat că Slovacia şi România sunt aliaţi foarte apropiaţi cu aceleaşi obiective./roprea/schelaru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (11 septembrie)