Reacţie a PNL la solicitarea PSD privind investigarea informaţiilor apărute privind posibila finanţare externă a protestelor de stradă

Partidul Social-Democrat cere instituţiilor statului să investigheze urgent informaţiile apărute în spaţiul public cu privire la o posibilã finanţare externă a protestelor de stradă şi premeditarea acţiunilor violente de la mitingul din 10 august. Partidul Național Liberal consideră că solicitarea social-democraţilor este o încercare de abatere a atenţiei de la vina evidentă a factorilor decizionali. Iulia Gherman are detalii:
Reporter: Social-democraţii spun că toţi cetăţenii, mai ales participanăţii de bună-credinţă la aceste manifestaţii, au dreptul să ştie adevărul din spatele mişcărilor de stradă, cine sunt autorii manipulărilor şi intoxicărilor publice şi cine a plătit în scopul provocării unor reacţii emoţionale, lansate împotriva instituţiilor publice şi a ordinii constituţionale. Senatorul Partidului Social-Democrat Claudiu Manda:
Claudiu Manda: Rămâne să vedem dacă Serviciul Român de Informaţii a ştiut despre acest lucru. Eu cred că ar trebui sa existe o finanţare transparentă dacă vine din străinătate şi aici este o chestiune de legistlaţie. Dacă această finanţare vine cu un anumit scop de a destabiliza structurile şi instituţiile statului sunt de competenţa organelor de anchetă din zona parchetelor, eventual şi din alte insituţii.
Reporter: Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că, deşi, nu deţine informaţii privind o eventuală finanţare externă a protestelor, există semne de întrebare legate de multe persoane care au participat la miting, fără să emită nicio revendicare. De cealaltă parte, liderul Partidul Național Liberal, Ludovic Orban, consideră că solicitarea Partidului Social-Democrat adresată intituţiilor statului este o diversiune.
Ludovic Corban: Sigur că trebuie să cerceteze ceva, să cerceteze cine i-a plătit pe golanii şi pe ultraşii din galerii şi din zona interlopă pentru a transforma un miting paşnic, pentru a crea falsa impresie că există oameni violenţi în cadrul unui miting paşnic, iar aici vinovaţii sunt ei. Dacă se apucă să cerceteze, m-aş bucura să cerceteze, pentru că vor descoperi că vinovaţi sunt ei.
Reporter: Preşedintele Partidului Național Liberal mai spune că ancheta trebuie sa vizeze modul în care au fost implicate instituţiile abilitate în reprimarea protestului din 10 august./practica/schelaru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (11 septembrie)