2018. szeptember 12

Klaus Iohannis aláirta a rendeletet Viorel Ştefan kinevezésére az ügyvivő kutatási-fejlesztési miniszteri tisztségbe

Klaus Iohannis szerdán aláirta a rendeletet Viorel Ştefan miniszterelnök-helyettes kinevezésére vonatkozóan az ügyvivő kutatási-fejlesztési miniszteri tisztségbe. A miniszteri tisztség Nicolae Burnete lemondásával üresedett meg, augusztus 31-én.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.12)

A képviselőház elutasitotta a belügyminiszter ellen benyújtott egyszerű bizalmatlansági inditványt

A képviselőház szerdán 99 szavazattal, 149 ellenében és három tartózkodás mellett elutasitotta Carmen Dan belügyminiszter ellen benyújtott egyszerű bizalmatlansági indítványt, amelyben a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a tárcavezető lemondását kérte, az augusztus 10-i kormányellenes tűntetésen történt csendőrség közbelépés miatt. A képviselők ugyanakkor elutasitották egy parlamenti bizottság létrehozását is az egyes szociáldemokraták által állitott, úgynevezett törvénytelen lehallgatások kivizsgálására.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.12)

A liberálisok a Nép Ügyvédjéhez fordultak a költségvetés kiigazitásával kapcsolatosan

A liberálisok kérvényt nyújtottak be szerdán a Nép Ügyvédjéhez, amelyben az Alkotmánybiróság értesitését szorgalmazzák a költségvetés kiigazitásának sürgösségi kormányrendelettel való elfogadása miatt. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) szerint nem lett volna szükséges sürgösségi rendeletre, hiszen a parlament már megkezdte őszi ülésszakát. A liberálisok azt is felróják, hogy a rendeletet nem véleményezte a parlament törvényhozói tanácsa.Victor Ciorbea ombudsman közölte, hogy elemzik a PNL kérést és mielőbb döntenek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -09.12)

A költségvetés kiigazitása nem oldja meg a romániai helyi közösségek problémáit

A közszférában dolgozók béreinek megemelése és az adómódositások miatt a helyi közigazgatások nagy veszteségeket könyvelnek el. A kormány által sürgösségi rendelettel elfogadott költségvetési kiigazitás távolról sem oldja meg a romániai helyi közösségek problémáit. A Szatmár megyei polgármesterek, például, már közölték, hogy nemsokára képtelenek lesznek kifizetni alkalmazottjaik béreit. Egyes polgármesteri hivatalok a fizetésekre szánt alapot fedezték, de nem maradt pénzük beruházásokra. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.12) .

A turisztikai szolgáltatásokra kirótt hozzáadottérték-adó 9%-ról 5-%-ra való csökkentését helyezték kilátásba

A kormány a jövő hétre sürgösségi rendelet elfogadását helyezte kilátásba a turisztikai szolgáltatásokra kirótt hozzáadottérték-adó (TVA) 9%-ról 5-%-ra való csökkentéséért, közölte Eugen Teodorovici pénzügyminiszter. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.12)
Rozália Gănciulescu/rganciu