DIE PRESSE: Referendum despre interdicţia privind căsătoriile între persoane de acelaşi sex

Cercuri conservatoare, dar mai ales religioase doresc ca noţiunea de “soţi” să fie înlocuită explicit cu cea de “bărbat şi femeie”, pentru a anula prevederea  constituţională  care ar putea permite apariţia unor eventuale proiecte privind legalizarea căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex.
În România se va organiza probabil în octombrie un referendum care să sublinieze interdicţia deja existentă a căsătoriilor între parteneri de acelaşi sex. Marţi, camera superioară a Parlamentului României, Senatul, a votat cu o importantă majoritate o iniţiativă în acest sens aparţinând “Coaliţiei pentru familie”, care a fost semnată de trei milioane de români.
Anterior, iniţiativa obţinuse deja undă verde din partea Camerei Deputaţilor. Mai este nevoie acum de aprobarea referendumului de către CCR. Până acum judecătorii constituţionali au sprijinit guvernul social-liberal care doreşte să susţină referendumul.
Iniţiatorii vor să obţină ca interdicţia căsătoriilor dintre persoane de acelaşi sex să fie introdus în Constituţie. Deocamdată legea fundamentală a României defineşte căsătoria fără a preciza sexul soţilor drept o legătură dintre “soţi”. Conservatorii, mai ales cei din cercurile religioase vor ca această noţiune să fie înlocuită în mod explicit cu aceea de “bărbat şi femeie”, pentru a priva eventualele proiecte legate de legalizarea căsătoriilor dintre persoane de acelaşi sex de acordul Constituţiei. Potrivit Codului Civil din România, căsătoria este definită drept o legătură dintre bărbat şi femeie.
“Coaliţia pentru familie” este susţinută şi de numeroşi politicieni din tabăra civic-liberală a opoziţiei. Însă partidele au precizat că natura votului va oglindi conştiinţa fiecărui deputat în parte. În România homosexualitatea este liberă abia din septembrie 2001, în perioada comunismului fiind considerată un delict. (APA/dpa)

DIE PRESSE (Austria) – 12 septembrie 2018
Traducerea: Imola Stănescu