Ziua Pompierilor din România este marcată atât în capitală, cât şi în ţară

Ziua Pompierilor din România este marcată astăzi atât în capitală, cât şi în ţară. În fiecare an, la data de 13 septembrie, este readusă în atenţie Bătălia din Dealul Spirii, care a avut loc în 1848, la Bucureşti, între compania de pompieri condusă de căpitanul Pavel Zăgănescu şi un corp de armată al Imperiului Otoman.

Suita activităţilor organizate în contextul acestui moment adânc întipărit în conştiinţa pompierilor români va debuta de la ora 9:15, la Monumentul Eroilor Pompieri din Calea 13 septembrie cu depuneri de coroane şi jerbe de flori în onoarea ostaşilor pompieri căzuţi la datorie Acest eveniment va fi urmat, în intervalul orar 10:30 – 12, în Piaţa Constituţiei, de o ceremonie militară şi prezentarea drapelelor istorice şi uniformelor militare de tranziţie, acordarea de distincţii familiilor eroilor pompieri căzuţi la datorie şi conferirea însemnelor onorifice „Pompierul de onoare al anului” şi „Salvatorul de onoare al anului”. Totodată, începând cu ora 20:30, publicul larg va putea asista în Centrul Vechi al capitalei la retragerea cu torţe a pompierilor salvatori. De Ziua Pompierilor, în intervalul orar 9 – 20, subunităţile operative ale ISU Bucureşti – Ilfov îşi vor deschide porţile pentru cei care doresc să se familiarizeze cu specificul profesiei de salvator şi să cunoască misiunile şi activităţile acestei arme.

Manifestări dedicate Zilei Pompierilor sunt organizate şi în ţară. La Alba Iulia va avea loc un ceremonial militar, o expoziţie de tehnică şi exerciţii demonstrative, iar, în judeţul Caraş Severin, la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” este Ziua Porţilor Deschise. La Carei, vor fi prezentate atât echipamente de stingere fabricate în anul 1885, cât şi ultimele noutăţi ale tehnicii de intervenţie, în timp ce la Braşov vor fi organizate ceremonii militare şi religiose, precum şi o depunere de coroane./lbadiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 septembrie