Revista presei internaţionale – 14 septembrie

Ziua de astăzi atrage atenţia printr-un eveniment important pentru Uniunea Europeană, pe care presa internaţională s-a grăbit să-l anunţe şi să-l comenteze.
Astăzi, în Austria, ţara care deţine în prezent preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, se deschide o reuniune a miniştrilor de interne din UE, care va dura două zile şi care se va axa pe probleme legate de migraţie. Interesant este însă faptul că, „la reuniune vor participa şi miniştri din Africa şi din ţări balcanice care nu sunt membre ale UE”, după cum relatează cotidianul austriac „Wiener Zeitung”. Gazda conferinţei, ministrul austriac de interne Herbert Kickl, nu se arată însă prea optimist. În publicaţia austriacă „Kleine Zeitung”, el pomeneşte despre „eventuale succese în combaterea migraţiei ilegale”, iar în ziarul „Der Standard”, „ministrul albanez de interne, sosit deja la Viena, s-a arătat reticent”. Dar tot „Der Standard” informează că „UE îşi intensifică cooperarea polițienească cu ţările din Balcanii de Vest, deşi ministrul de interne Kickl nu dorește să vorbească şi despre căile legale de migrație”.
Rămânând în Uniunea Europeană, trebuie spus că, potrivit unei surse diplomatice, „blocul va continua să se pregătească în eventualitatea lipsei unui acord pe tema Brexitului”. Cotidianul britanic „The Telegraph” afirmă că, printre altele, „tratativele rămân blocate din cauza problemelor irlandeze, care par de nerezolvat”. Britanicul „The Guardian” prezice că „lipsa unui acord ar face ca permisele de conducere britanice să nu mai fie valabile în UE, iar britanicii ale căror paşapoarte se apropie de expirare nu vor mai fi primiţi pe teritoriul Uniunii”. Tabloidul britanic „The Sun” afirmă că „Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, i-a cerut premierul britanic Theresa May să renunţe la acordul de liber schimb elaborat cu miniştrii ei luna trecută”. Iar o sursă oficială şi mai pesimistă afirmă în acelaşi ziar că „zonele de comerţ liber înseamnă orice altceva în afară de comerţ liber”.
Şi dacă tot vorbim despre comerţ, să nu uităm nici aşa-zisul război comercial al preşedintelui american Donald Trump. „Un armistiţiu în războiul comercial? Beijingul salută oferta de tratative lansată de Statele Unite”, titrează „South China Morning Post”, un ziar din Hong Kong. Numai că, potrivit celor de la Reuters, preşedintele Trump a scris pe Twitter că „nu noi suntem presaţi să ajungem la un acord cu China, ci chinezii sunt presaţi să încheie un acord cu noi. Pieţele noastre se dezvoltă, ale lor se prăbuşesc. Dacă ne întâlnim, ne-om întâlni?”.

(Alexandru Danga, Agenţia de presă RADOR)