Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă lansează site-ul ro-alert.ro

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă lansează astăzi site-ul ro-alert.ro. Potrivit Ministerului de Interne, este vorba de o nouă etapă pentru punerea în practică a sistemului RO-ALERT, prin care oamenii vor primi informaţii prin telefon în situaţii de urgenţă. Pe site apare o scurtă prezentare a sistemului: „Sistemul RO-ALERT este folosit în situații de urgenţă majore în care viața și sănătatea cetățenilor sunt expuse unui pericol iminent. Astfel de situaţii pot fi calamităţi naturale, fenomene meteo extreme, inundații de mari proporţii sau dezastre de origine umană. Sistemul RO-ALERT permite selectarea unei zone geografice în care celulele radio ale operatorilor de comunicaţii mobile vor transmite în mod automat mesajul de avertizare tuturor telefoanelor mobile compatibile cu tehnologia de tip Cell Broadcast din aria de acoperire a acestora”.
Pe pagina de internet ro-alert.ro aflaţi cum vă puteţi configura telefoanele pentru a primi avertizări, dar şi despre modul în care arată şi se aud aceste mesaje. Mai multe detalii vor fi prezentate într-o conferinţă de presă, programată peste o oră./schelaru

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 15 septembrie)


Sistemul Ro-alert, prin care vom primi avertizări prin telefon în situaţii de urgenţă, va fi testat, la nivel naţional, începând de luni. Anunţul a fost făcut astăzi de secretarul de stat, Raed Arafat, la lansarea oficială a site-ului ro-alert.ro, unde găsim informaţii şi despre cum trebuie să configurăm telefonul mobil pentru a primi astfel de alerte şi despre modul în care arată şi cum se aud aceste mesaje. Reporterul nostru Andrei Şerban a urmărit conferinţa de presă de la Ministerul de Interne şi are acum detalii în radiojurnal:
Reporter: Concret, cetăţenii vor găsi pe acest site informaţiile necesare pentru toate tipurile de telefoane mobile, legate de modurile în care acestea pot să fie configurate, astfel încât să primească avertizările. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Afarat, a precizat că toate avertizările ro-alert se vor difuza doar în situaţii grave de urgenţă.
Raed Arafat: Ro-alert va fi folosit doar pentru situaţiile extrem de grave. Nu avem intenţia să folosim sistemul foarte frecvent, pentru că atunci diminuăm interesul populaţiei, plus devine foarte deranjant, pentru că sunetul care va veni continuă să sune până ce se citeşte mesajul. Dacă telefonul e pe silenţios, mesajul tot va veni cu sunet, indiferent dacă telefonul este pe silenţios. Deci mesajul respectiv când vine înseamnă că e ceva grav.
Reporter: Raed Arafat a mai spus că cetăţenii trebuie să descarce şi aplicaţia Departamentului pentru situaţii de urgenţă pentru că acolo vor găsi mesaje obişnuite, cum sunt codurile galbene, care nu vor fi transmise prin ro-alert. Raed Arafat a mai precizat că luni, 17 septembrie, sistemul ro-alert va fi testat la nivel naţional şi a cerut ceţătenilor să-şi configureze telefoanele mobile. Testarea sistemului se va încheia pe 27 septembrie./gpodea

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 15 septembrie)