Câte E-uri găsim în bacon?

Asociaţia pentru protecţia consumatorilor Infocons a realizat un studiu pentru determinarea valorilor nutriționale înscrise pe etichetele produselor de tip bacon. În cadrul studiului, au fost examinate 17 produse.

Rezultatele studiului au fost următoarele:

Din punct de vedere al aditivilor alimentari (E-uri)

Toate produsele studiate au conținut aditivi alimentari – minimul a fost de 1 aditiv, regăsit în 3 produse diferite.

10 este numărul cel mai mare de aditivi alimentari regăsit în produsele studiate.

5 aditivi alimentari au fostregăsiți, în medie, în produsele studiate

Nitritul de sodiu (E250) este cel mai întâlnit aditiv printre produsele studiate, fiind prezent în toate cele 17 produse.

47% din produsele studiate au avut în componență difosfați de sodiu (E450).

47% din produsele studiate au avut în componență polifosfați (E452).

41% din produsele studiate au avut în componență eritorbat de sodiu (E316).

41% din produsele studiate au avut în componență caragenan (E407).

41% din produsele studiate au avut în componență ascorbat de sodiu (E301).

 

Aditiv Numărul de produse în care acesta a fost întâlnit
E250 17
E450 8
E452 8
E316 7
E407 7
E301 7

 

 

Sorin Mierlea, președinte InfoCons avertizează:                               

E-uri sărate? Sau sare cu E-uri? Până la urmă nici nu mai știm ce consumăm cu adevărat. Campania de monitorizare prin studii comparative are scopul de a trage un semnal de alarmă, de a ne face să conștientizăm și să ne informăm cu privire la realitatea din produsele pe care dorim să le cumpărăm și să le consumăm. Celebra slăninuță cu carne, cunoscută mai nou ca bacon, pare inofensivă.Citind însă eticheta, vedem că are, pe de o parte, foaaaarte multă sare. Așadar, la un singur mic dejun, am cam terminat cu sarea pentru ziua respectivă. De asemenea, este ‘condimentată’ cu diferite E-uri, care nu întotdeauna sunt de nota 10, dar pot ajunge la acest număr.”

Sinteză: Mariana Drăgoi

RADOR – 17 septembrie