În Statele Unite s-a dat startul pentru alegerile legislative parţiale

După terminarea alegerilor interne din cadrul celor două mari partide din Statele Unite ale Americii, s-au finalizat listele candidaţilor pentru alegerile legislative care vor avea loc la data de 6 noiembrie 2018. Potrivit sistemului electoral american, atunci când mandatul preşedintelui ajunge la jumătate, se organizează alegeri legislative parţiale. Aceste alegeri vor viza toate locurile din Camera Deputaţilor şi o treime din locurile din Senat. Durata mandatului unui deputat din SUA este doar de doi ani, iar senatorii sunt aleşi pentru un mandat de şase ani, acest aspect conferind o mai mare stabilitate politică. În urma alegerilor interne, Partidul Democrat a preferat candidaţii cu viziuni de stânga, iar republicanii s-au orientat către candidaţii care îşi asumă politica preşedintelui Donald Trump.

În prezent, în ambele camere ale congresului este o majoritate subţire a republicanilor. Ambele mari partide doresc să schimbe această situaţie. Partidul Republican speră că va obţine o majoritate mai comfortabilă şi atunci va scăpa de neplăcerile cauzate de acceptarea unor compromisuri în cazul legilor a căror adoptare necesită o majoritate calificată. Aceștia și-ar dori în primul rând să înăsprească legislaţia privind imigrarea. Partidul Democrat în schimb doreşte să schimbe raportul de forţă în favoarea sa. Astfel, ar face ca Donald Trump să fie captiv al legislativului pentru următorii doi ani. Aceste alegeri nu vor influenţa doar componenţa politică a Congresului, dar într-o serie de state vor putea alege guvernatorul, procurorul şef, ori şeriful mai multor oraşe şi precum și conducătorii unor instituţii publice.

La alegerile interne care s-au încheiat duminică s-a putut constata că în echipa democraţilor sunt candidaţi mai tineri, cu viziuni liberale, unii dintre ei au un program pronunţat de stânga. Sunt mulţi care se declară în mod deschis ca fiind „socialişti”, ceea ce, după canoanele politice americane nu cu mult timp în urmă, era considerat a fi sinonim cu trădător de ţară.

În tabăra republicanilor se poate observa o schimbare în sensul apropierii de politica preşedintelui Trump. Cu doi ani în urmă încă, mulţi republicani luau o anumită distanţă de manifestările neobişnuit de energice ale preşedintelui. Este cunoscut faptul că regretatul senator John McCain era un critic sever al preşedintelui. În schimb, s-a constatat faptul că votanţii republicani acceptă fără rezerve anumite gesturi ale preşedintelui, care pe plan internaţional sunt controversate. În cursul alegerilor interne în multe circumscripţii au câştigat candidaţii sprijiniţi de Trump. La nivel naţional, acceptarea activităţii preşedintelui este sub 40%, însă acest procent în rândul votanţilor Partidului Republican este de 80-90%. Cu toate acestea analiştii avertizează că persoana preşedintelui polarizează electoratul şi îndepărtează de la vot pe alegătorii obişnuiţi cu un stil de conducere mai lin şi mai diplomatic. Acest lucru poate să afecteze rezultatul republicanilor în acele circumscripţii unde există o relativă echilibru între cele două partide. De exemplu, atunci când preşedintele și-a exprimat neincrederea în faptul că în Puerto Rico au murit aproximativ 3000 de oameni din cauza uraganului, atunci nu a luat în calcul faptul că numărul votanţilor din Florida a crescut tocmai datorită imigranţilor din Puerto Rico.

Sondajele de opinie arată că Partidul Democrat poate să îmbunătăţească într-o anumită măsură poziţiile, mai ales în Camera Deputaţilor, dar creşterea acestora este limitată. De aceea devin din ce în ce mai valoroşi acei votanţi, care încă sunt indecişi, sau cei care de obicei nu votează. Mobilizarea lor poate să fie decisivă în lupta pentru controlul legislativului. Având în vedere personalitatea lui Donald Trump, republicanilor le va fi mai greu să câştige acest electorat mai degrabă moderat şi neutru, decât adversarilor lor democraţi. Cunoscătorii politicii interne americane spun că în zona Marilor Lacuri şi în aşa numita brownfield belt (zonă industrială veche) unde în anul 2016 Trump a primit multe voturi, este posibil ca balanța să încline acum în favoarea Partidului Democrat. Pe de altă parte însă, analiştii atrag atenţia că în Senat – printr-un joc al sorţii – se încheie mandatul a cinci senatori democraţi care provin din circumscripţii majoritar republicane. Pentru aceștia va fi greu să-şi păstreze locurile. Greu, dar nu imposibil – spun alţii, care au măsurat cantitatea de donaţii primite de partidele mari pentru campania electorală. Şi în această privință Partidul Democrat stă mai bine.

În ceea ce priveşte componenţa pe sexe a legislativului american, continuă trendul spre echilibru. În prezent 4/5 din membrii Congresului sunt bărbaţi. Pentru alegerile din noiembrie la cele 435 de locuri s-au înscris 239 de femei. Dintre acestea, 187 au fost desemnate de partidul Democrat şi 52 de Partidul Republican.

Székely Ervin

RADOR – 18 septembrie