RADIO 101 (Croaţia), 17 septembrie 2018 – Iniţiativa celor Trei Mări, al cărei scop este o legătură mai strânsă în spaţiul central-european, a obţinut un impuls nou şi a dovedit în sfârşit că nu este un proiect anti UE, anti-Germania sau anti-Rusia şi că nu este un cal troian al Americii – se arată în comunicatul dat publicităţii de Biroul Preşedinţiei de la Zagreb în ajunul celui de-al treilea summit al Iniţiativei, care are loc luni şi marţi la Bucureşti. Preşedinta Kolinda Grabar Kitarovic va participa luni şi marţi la „reuniunea la vârf“ a Iniţiativei celor Trei Mări, o platformă politică informală a cărei idee a apărut în anul 2015 şi la care a aderat rapid şi preşedintele polonez Andrzej Duda, proaspăt ales la vremea respectivă, iar astăzi proiectul croato-polonez devine tot mai bun, în special în ceea ce priveşte interconectarea infrastructurii statelor de la Adriatica, Baltica şi Marea Neagră.

Germania şi-a manifestat anul acesta interesul de a adera la iniţiativă ca membru cu drepturi depline. La această reuniune la vârf de la Bucureşti va participa ministrul german de externe Heiko Mass.

La Bucureşti va sosi şi secretarul de stat american pentru energie, Rick Perry.

„Aceasta este o caracteristică de termen lung a tuturor administraţiilor americane  referitoare la securitatea europeană, în special securitatea energetică, care reprezintă o parte componentă a strategiei naţionale americane de securitate – se mai arată în comunicatul Preşedinţiei croate.

La Bucureşti ar urma să fie semnată o scrisoare de intenţie privind crearea unui fond comun al Iniţiativei, care va fi consfinţită prin semnarea a 40 de proiecte concrete – din care Croaţia a propus 11- în domeniul energeticii, al transportului şi telecomunicaţiilor.

Traducerea: Ruxandra Lambru