Aspergiloza – o ciupercă care amenință plămânii

Cine a auzit vreodată despre aspergiloză? Sub acest nume, care evocă o legumă de primăvară, se ascunde, de fapt, o boală insidioasă, puțin cunoscută, provocată de o ciupercă minusculă și, uneori, foarte periculoasă pentru plămâni.
„Este o uriaşă problemă de sănătate publică, dar această boală nu este vizibilă pentru populaţie şi cadrele medicale”, spune pentru AFP dr. Cendrine Godet. „Acești pacienți trebuie să fie recunoscuți ca victime”. Împreună cu alți specialiști, ea a tras un semnal de alarmă luni, la Paris, la congresul internațional al Societății Europene de Boli Respiratorii (ERS), mobilizându-se împotriva Aspergiliei pulmonare cronice.
„Publicațiile actuale raportează 3 milioane de oameni afectaţi în întreaga lume și 240.000 în Europa, dar ea este foarte subestimată”, spune dr. Cendrine Godet.
Vinovatul este o ciupercă extrem de răspândită, aspergillus. Podurile, plafoanele cxaselor, aparatele de aer condiționat, locurile umede cum ar fi băile sau bucătăriile: „Se inspiră zilnic”, spune dr. Godet. „De îndată ce aveţi pete negricioase pe pereți, acolo este aspergillus”.
Pentru majoritatea oamenilor, este inofensiv. Dar se ştie de multă vreme că pune în pericol pacienții fragili, cum ar fi cei imunodeprimaţi sau cei care au suferit deja de alte boli pulmonare (tuberculoză, cancer pulmonar).
Dar, și acest lucru este nou, experții cred acum că aspergillus reprezintă o amenințare pentru o categorie mult mai mare de populație decât se credea anterior.
„Poate fi vorba despre oameni care au bronhiile dilatate pentru că fumează, au astm bronşic sau au o cicatrice mică pe plămâni, lăsată de o infecţie veche, cum ar fi o pneumonie”, spune dr.Godet.
Aspergillus profită de aceste „porți” pentru „a se cuibări” în plămâni, adaugă ea, citând exemplul unuia dintre pacienţii săi, un grăjdar probabil infectat de la cerealele cu care a hrănit caii. /rcostea

www.lefigaro.fr – 18 septembrie