Donald Tusk a făcut un apel la liderii europeni să contribuie la o soluţie pentru problema migraţiei

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a făcut un apel la liderii europeni, reuniţi la sumitul informal de la Salzburg, să treacă peste disensiunile apărute în timpul verii şi să contribuie la o soluţie pentru problema migraţiei.

În această privinţă, România respinge cotele obligatorii de refugiaţi dar e dispusă să discute cele două noi concepte avansate în chestiunea migraţiei, şi anume „platformele regionale de debarcare” şi „centrele controlate”.

Corespondenţă de la Salzburg – Reporter: Carmen Gavrilă – Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, nu s-a ferit să menţioneze tensiunile dintre statele membre, chiar resentimentele, cum le-a numit el, în privinţa fluxului de migranţi şi a explicat că găsirea unei soluţii ţine atât de instituţiile Uniunii, cât şi de ţările membre. Donald Tusk a spus că liderii trebuie să înceteze să dea vina unii pe alţii în chestiunea migraţiei.

Donald Tusk: În pofida retoricii agresive, se fac progrese în direcţia cea bună. Asta, mai ales, pentru că ne-am concentrat puternic pe controlul la graniţele externe şi pe cooperarea cu statele terţe. Toate acestea au scăzut numărul de migranţi ilegali de la aproape două milioane, în 2015, la mai puţin de 100.000 anul acesta, adică este mai puţin decât în anii de dinaintea crizei migraţiei.

Reporter: Problema nu poate să dispară câtă vreme unele state membre vor să o rezolve, iar altele vor să se folosească de ea, a spus preşedintele Consiliului. Donald Tusk a făcut şi un apel la organizarea unui summit Uniunea Europeană – Liga Arabă, la începutul anului viitor, adică în timpul preşedinţiei române a Consiliului Uniunii./ilixandru/fcostea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 19 septembrie