Bucharest Science Festival la Institutul Francez din Bucureşti

Institutul Francez din Bucureşti şi Bucharest Science Festival explorează bucuriile, avantajele dar şi fricile pe care le presupune coexistenţa noastră cu inteligenţa artificială, cu ocazia unei serii de evenimente de popularizare a ştiinţei, evenimente care beneficiază de participarea unor cercetători reputaţi. Dar noi înşine, la nivel individual, si societăţile noastre, la scară largă, nu ne mai putem lipsi de ea.
Organizat de Asociaţia Secular-Umanistă din România, Bucharest Science Festival are drept misiune, pe de o parte, explicarea fenomenului ştiinţific, o activitate importantă şi necesară în contextul actual, şi informarea publicului larg despre ultimele descoperiri şi progrese tehnologice, pe de altă parte. Partener de fidel al manifestării, Institutul Francez din România susţine acest demers remarcabil şi în acest an, invitând două figuri importante ale cercetării franceze, profesorii Michèle Kail şi Yves Demazeau.
24/09-01/10, 18.30, Atrium-ul Institutului Francez Bucureşti (Bd. Dacia 77) – expoziţie – Traducerea automată: revoluţia inteligenţei artificiale. Mulţumită progreselor inteligenţei artificiale, traducerea automată cunoaşte o dezvoltare fără precedent. Cât de performant este, de fapt, acest tip de traducere? Ce întrebuinţări ar putea avea? O expoziţie concepută de Cité des Sciences et de l’Industrie, un lieu Universcience (Paris). Expoziţie prezentată în colaborare cu Săptămâna Europeană a Limbilor.
26/09, 18.30, Atrium-ul Institutului Francez Bucureşti (Bd. Dacia 77) – Conferinţa Conférence Bien vivre avec l’intelligence artificielle (Cum să trăim în armonie cu inteligenţa artificială) susţinută de către profesorul Yves Demazeau, Director de cercetare la CNRS (Centrul Naţional francez de Cercetare Ştiinţifică) la Laboratorul de informatică de la Grenoble şi Preşedinte al Asociaţiei Franceze pentru Inteligenţă Artificială. Eveniment în limba franceză cu traducere simultană în limba română.
Cu o prodigioasă activitate didactică în Europa şi în Statele-Unite, profesorul Yves Demazeau are o experienţă de mai mult de 35 de ani în acest sector, fiind unul dintre fondatorii domeniului Sistemelor Multi-Agent, una dintre cele zece branşe ale inteligenţei artificiale, cu numeroase aplicaţii practice: ameliorarea existenţei persoanelor cu handicap, date geografice, robotică, jocuri etc. Cercetările sale se concentrează îndeosebi pe sistemele de gestionare a energiei, modelarea financiară, robotica inspirată din natură şi sociologia imigranţilor.
27/09, 14.00, Universitatea Politehnică din Bucureşti – Conferinţa Practical User-Centered Multi-Agent Systems susţinută de profesorul Yves Demazeau.
28/09, 18.00, Atrium-ul Institutului Francez Bucureşti (Bd. Dacia 77) – Masă rotundă Învăţarea limbilor străine şi inteligenţa artificială, cu Michèle Kail şi Yves Demazeau; dezbatere moderată de Corina Negrea, jurnalist ştiinţific; dezbatere înregistrată şi retransmisă de Radio România Cultural în cadrul programului Cafeneaua de ştiinţă. Masă rotundă în limbile franceză şi română, cu traducere simultană în ambele limbi. Eveniment prezentat în colaborare cu Săptămâna Europeană a Limbilor
Profesor Michèle Kail este director de cercetare la CNRS (Centrul Naţional pentru Cercetare Ştiinţifică) şi membru al Laboratorului Structuri formale ale limbajului (CNRS & Paris 8). Autoare a numeroase lucrări, având o activitate de pionierat în domeniul studiilor interculturale ale învăţării limbilor străine în Franţa, Michèle Kail a schimbat abordarea cercetărilor în acest sector ştiinţific, privilegiind mai degrabă procesul de dobândire a cunoştinţelor decât competenţele finale. Cercetătoarea a contribuit la elaborarea unui model interconectat şi multicultural al înţelegerii şi utilizării unei limbi.
Intrarea este liberă la toate evenimentele din program.
Sinteză: Mariana Drăgoi