2018. szeptember 21

Bűnvádi eljárás indult a csendőrség vezetői ellen

Hivatali visszaéléssel és hivatali visszaélésben való bűnrészességgel gyanúsítja az ügyészség a csendőrség három vezetőjét az augusztus 10-i kormányellenes tüntetés ügyében, amikor a rendfenntartó erők és a tüntetők között verekedés tört ki. Az ügyben a legfőbb ügyészség keretében működő katonai ügyészség kezdett vizsgálódni, miután Klaus Iohannis államelnök felszólította a hatóságokat, vizsgálják ki a csendőrség fellépését. Az elnök azzal vádolta a csendőrséget, hogy indokolatlanul alkalmazott erőszakot. A vádhatóság pénteken behívta Ionuţ Cătaăin Sindile ezredest, a román csendőrség vezetőjét, annak első helyettesét, Gheorghe Sebastian Cucoşt valamint Laurenţu Cazan őrnagyot, a bukaresti csendőrség vezetőjét. Tudomásukra hozták, hogy bűnvádi eljárás indult ellenük. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.21)

Jövő héten ismét ülésezhet a PSD végrehajtó bizottsága

Pénteken tartják Bukarestben a Szociáldemokrata Párt (PSD) végrehajtó bizottságának ülését, amelynek tétje, hogy sikerül-e pártelnök belső bírálóinak lemondásra késztetni Liviu Dragneát. Az ülés előtt még nem volt világos, hogy Viorica Dăncilă kormányfő melyik táborhoz csatlakozik. Kevéssel 18 óra után Liviu Dragnea PSD-elnök kilépett a tanácsteremből és az ott várakozó újságíróknak elmondta, az ülés végén bizalmi szavazást kér. Sajtóértesülések szerint Mihai Tudose, Robert Negoiță, Paul Stănescu , Adrian Țuțuianu és Gabriela Firea ismételten kiállt a közzétett levél 19 pontja mellett, beleértve Liviu Dragnea távozásának szükségességét a párt éléről. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.21)

Népszavazás – Az RMDSZ részvételre és lelkiismeret szerinti szavazásra buzdít

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) arra buzdítja szimpatizánsait, hogy vegyenek részt a család alkotmányos meghatározásának a módosításáról október 6-7-én tartandó népszavazáson, és szavazzanak a lelkiismeretük szerint. A szövetség álláspontját hosszas vita után pénteken fogadta el kolozsvári ülésén a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT). Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a SZÁT-ülés utáni sajtótájékoztatón elmondta: a szövetség még a népszavazás kiírása előtt közvélemény-kutatást készíttetett az erdélyi magyarság körében, mely azt mutatta ki, hogy az elsöprő többség konzervatív álláspontot képvisel a család meghatározása ügyében. Ezt is figyelembe véve kérik, hogy az emberek éljenek a szavazati jogukkal, vegyenek részt a népszavazáson, és szavazzanak a lelkiismeretük szerint. Hozzátette: olyan toleráns közös álláspontot alakítottak ki, amely a megbékélést teszi lehetővé, és amelybe mindenki személyes meggyőződése belefér. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.21)

Nőtt pénteken a három hónapos bankközi hitelkamatláb

Négy bázisponttal nőtt, 3,14%-ra emelkedett szerdán a lej alapú hitelek törlesztőrészletét befolyásoló három hónapos bankközi hitelkamatláb (ROBOR) – közölte a Román Nemzeti Bank (BNR). A ROBOR az év elején még évi 2,05%-os szinten állt. A jelzáloghitelesek esetében alkalmazott hat hónapos bankközi hitelkamatláb két bázisponttal, évi 3,38%-ra nőtt. A kereskedelmi bankok egymás közötti hitelezésekor használt kilenc hónapos ROBOR egy bázisponttal nőtt, most évi 3,46%, a 12 hónapos ROBOR szintén egy bázispontos növekedéssel, évi 3,52%-ra emelkedett. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.21)

Andrei Demény