Mii de oameni sunt așteptați la finalul lunii să alerge și să pedaleze pentru susținerea femeilor cu cancer la sân

Asociația Casiopeea vrea și în 2018 să vină în ajutorul femeilor diagnosticate cu cancer la sân, care au suferit o operație de mastectomie, cărora le va dona proteze mamare externe, foarte necesare în procesul de recuperare. Fondurile de care este nevoie pentru achiziționarea protezelor vor fi strânse din taxele de participare la Crosul și Marșul Casiopeea, care are loc sâmbătă, 29 septembrie, ora 10.00, în Parcul Tineretului. Aflat la a 12-a ediție, evenimentul caritabil a reușit să ajute până acum peste 2.200 de supraviețuitoare ale cancerului la sân.

 În fiecare oră, în România, o femeie află că are cancer la sân

Anual, peste 9500 de femei sunt diagnosticate cu cancer mamar, în România, potrivit Globocan 2018. Mai precis, în fiecare oră, o femeie află că suferă de această boală cruntă, care este principala cauză de deces prin cancer, în rândul femeilor din țara noastră.

Din păcate, multe dintre cazuri sunt depistate târziu, iar femeile ajung pe masa de operație, pentru extirparea unuia sau chiar ambilor sâni. Operația de mastectomie este resimțită ca o amputație de către femeile care trec prin această experiența, iar implicațiile la nivel emoțional sunt foarte puternice.

 În condițiile în care reconstrucția mamară nu este recomandată în toate cazurile, protezele externe de sân pot reprezenta soluția salvatoare. Pe lângă beneficiul la nivel fizic –ajută la echilibrarea presiunii exercitate asupra coloanei vertebrale, care este inegală după extirparea unui sân- protezele mamare contribuie și la recuperarea emoțională.

Deși Casa Națională de Asigurări de Sănătate derulează un program de decontare a protezelor mamare și a sutienului special necesar purtării acestora, din cauza listelor lungi de așteptare, femeile care ar trebui să beneficieze de ele pot aștepta până la doi ani pentru a le primi. Cealaltă soluție, achiziționarea personală, nu este o opțiune pentru multe dintre aceste femei, care nu-și permit să plătească cei aproximativ 150 de euro, cât costă setul format din proteză și sutien.

 Din 2008, asociația a reușit, prin organizarea Marșului și Crosului Casiopeea, să ofere gratuit proteze mamare pentru 2.200 de supraviețuitoare ale cancerului de sân. Beneficiarele, femei cu posibilități materiale reduse, au fost selectate prin intermediul Institutului Oncologic București.

Anul acesta, obiectivul asociaţiei este să vină în sprijinul altor 300 de femei care au nevoie de ajutor în recuperarea post-mastectomie, prin fondurile colectate din taxele participanților la evenimentul sportiv.

În 2018, pe lângă cursele pentru copii, adolescenți, adulți sau Marșul Solidarității, elementul de noutate este Marșul Solidarității pe biciclete, dedicat iubitorilor de pedalat, organizat împreună cu Asociația Adevărații VeloPrieteni, Hai cu Bicla și SkirtBike.

Sinzeză: Mariana Drăgoi