CE propune măsuri pentru a ajuta 14 state membre să îndeplinească obiectivele privind reciclarea deşeurilor municipale

Comisia Europeană (CE) propune măsuri pentru a ajuta 14 state membre, inclusiv România, să îndeplinească obiectivele privind reciclarea deşeurilor municipale. Decizia Comisiei vine după ce Executivul Comunitar a constatat că există decalaje semnificative care trebuie rezolvate imediat, astfel încât europenii să poată beneficia de pe urma beneficiilor economice şi de mediu ale economiei circulare.

Corespondenţă de la Bruxelles – Reporter: Amalia Bojescu – Pe lista Comisiei Europene, alături de România, se mai află state precum Bulgaria, Croaţia, Finlanda, Grecia, Ungaria, Portugalia sau Spania, care riscă să nu îşi îndeplinească ţinta pentru anul 2020, de-a recicla 50% din deşeurile municipale. Estimările recente al Băncii Mondiale arată o creştere anuală a generării de deşeuri de la 2,01 miliarde de tone în 2016, la 3,40 miliarde de tone în 2050. Deşi în Europa gestionarea şi reciclarea deşeurilor se îmbunătăţeşte, un lucru este clar: Continuarea sistemului actual nu este o opţiune şi încă mai sunt multe de făcut, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Anul trecut, în februarie, Comisia Europeană a decis să acţioneze în judecată România, la Curtea Europeană de Justiţie, pentru că autorităţile nu au reuşit să închidă 68 de depozite municipale de deşeuri neconforme, care reprezintă un risc serios pentru sănătatea oamenilor şi mediu.

Ulterior, în aprilie 2017, Comisia Europeană a trimis România în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, pentru neîndeplinirea obligaţiei de a revizui şi adopta Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor şi Programul de Prevenire a Generării de Deşeuri, în conformitate cu directivele europene privind deşeurile şi economia circulară. În decembrie, anul trecut, hotărârea de guvern privind Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor a fost aprobat în şedinţa executivului de la Bucureşti, acest lucru conducând la închiderea unei proceduri de infringement, aflată în fază contencioasă./ilixandru/fcostea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 24 septembrie