O anumită conduită vestimentară, o anumită bere şi un limbaj aparte. Oktoberfest are propriile sale reguli. Iată de ce Oktoberfest este organizat în septembrie şi de ce trebuie să consumăm cu atenţie berea.
De ce în septembrie?
Primul Oktoberfest a avut loc în octombrie 1810. În ziua de azi se numeşte Oktoberfest, dar începe în septembrie. Motivul ar fi vremea nefavorabilă din Bavaria. În anumiţi ani, la München chiar a nins în timpul sărbătorii. Vremea rea nu e deloc în interesul organizatorilor. Pentru ca numărul participanţilor să nu scadă, sărbătoarea a fost mutată în septembrie, începând din 1904.
Termenii de bază
Pentru ocolirea barierelor lingvistice, merită să învăţaţi câteva cuvinte de bază. „Servus” ca formulă de salut sau „Hock di her da!” – când doriţi să oferiţi locul cuiva. În cazul în care comunicarea nu prea funcţionează, să ştiţi că „Host mi?” înseamnă „Mă înţelegi?”. Iar la plecare formula de salut a bavarezilor este „Pfiat di” (de la „Behüte dich Gott” – Domnul să te aibă în pază).
Regulile în cort
Dansul la masă, stând pe bancă, este dorit. Nu însă şi cel pe mese! Şi dezbrăcatul este permis, dar fotografierea persoanelor rămase fără haine este interzisă. Un alt lucru tabu: furtul halbelor de bere. Abaterea de la regulă este sancţionată. Şi, totuşi, halbele sunt nişte trofee iubite. Anual dispar zeci de mii de bucăţi, mai ales paharele de o jumătate de litru.
Codul vestimentar
La Oktoberfest se poartă atât haine de stradă cât şi tradiţionalul „Tracht”. Însă portul tradiţional trebuie să fie complet. Combinaţiile nu sunt agreate. Atenţie la „Dirndl” (rochia tradiţională)! Fundiţa purtată pe stânga înseamnă că purtătoarea este celibatară, pe dreapta înseamnă că este într-o relaţie. Fundiţa la mijloc înseamnă că purtătoarea este virgină. Văduvele poartă fundiţa la spate.
Berea de la Oktoberfest
Nu numai că are un conţinut mai ridicat de alcool faţă de o bere obişnuită, ci este şi ceva mai delicată la gust şi mai puţin amară. Pe scurt: o combinaţie periculoasă! În 2015 vizitatorii Oktoberfest au consumat aproximativ 7,5 milioane de litri de bere. Se estimează că şi în anii următori vor fi vândute cantităţi uriaşe, în ciuda preţului ridicat la „Wiesn-Bier”./ssirbu/asalar
sursa foto: www.dw.com
(www.dw.com, 23 septembrie)