Igor Dodon suspendat din nou provizoriu din funcţie, ca urmare a refuzului de a semna decretul de numire a doi noi miniştri

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis că preşedintele Igor Dodon va fi din nou suspendat temporar din funcţie, pentru că a refuzat să semneze decretul de numire a doi noi miniştri. Decretele vor fi semnate de premier şi de preşedintele Parlamentului.

Corespondenţă de la Radio Chişinău – Reporter: Mariana Vasilache – Igor Dodon a respins, săptămâna trecută, solicitarea premierului Pavel Filip, de a numi doi noi miniştri, la Agricultură şi Sănătate, după ce Partidul Democrat, aflat la putere, a recurs la remanieri guvernamentale. Igor Dodon şi-a motivat refuzul prin faptul că în privinţa ministrului desemnat pentru Agricultură, Nicoale Ciubuc, ar exista suspiciuni legate de integritate, iar candidata la funcţia de ministrul al sănătăţii, Silvia Radu, nu ar fi profesionistă în domeniu.

Potrivit legii fundamentale, preşedintele Republicii Moldova este obligat să semneze decretul de numire în funcţie a unor miniştri, dacă aceştia sunt propuşi în mod repetat. Igor Dodon a refuzat să facă acest lucru, iar Curtea Constituţională a decis că decretele vor fi semnate de către preşedintele Parlamentului, iar prim-ministru.

Reprezentantul Preşedinţiei, Maxim Lebedinschi, a criticat decizia Curţii şi a invocat vicii de procedură. Amintim că aceasta este a patra oară când Igor Dodon este suspendat provizoriu din funcţie, ca urmare a refuzului de a numi membri ai Guvernului, sau de a promulga anumite legi. În toate cazurile anterioare, decretele şi legile au fost semnate de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu./eendrefy/sdm2

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 24 septembrie