Mașinile vor munci mai mult decât oamenii până în 2025 în marile industrii

”Echipa de specialiști ai think-tank-ului INACO – Inițiativa pentru Competitivitate estimează că până în anul 2025 mașinile dotate cu inteligență artificială vor munci mai mult decât oamenii. Numărul liber profesioniștilor îl va depăși  pe cel al angajaților până în anii 2035, iar programul și locul de muncă se vor flexibila semnificativ. În 2017, 16% din forța de muncă românească era liber profesionistă (peste media UE de 14%), iar 0,4% dintre angajați lucrau de acasă (mult sub media UE de 5%), arată ultimele date statistice oficiale”, a declarat Andreea Paul, președintele INACO și coordonatorul Ghidului Meseriilor Viitorului.
În industriile mari, mașinăriile ocupă în prezent aproape 30% din timpul orelor de muncă, iar oamenii restul de 70%, în medie. În următorii patru ani, 2019-2022, Forumul Economic Mondial (FEM) estimează că roboții dotați cu inteligență artificială vor presta circa 42% din munca industrială. Desigur, procentele roboți-oameni diferă de la o industrie la alta. De exemplu, în procesarea datelor rolul roboților creşte de la 46% în 2018 la 62% în 2022, în timp ce în luarea deciziilor saltul este de la 18% în 2018, la 27% în 2022.
Proiecția cea mai uluitoare a raportului ”Viitorul locurilor de muncă”, apărut de curând, în 17 septembrie 2018, este că automatizarea digitală va elimina 75 de milioane de locuri de muncă până în 2025, dar va crea aproape 133 de milioane de alte locuri de muncă noi odată cu apariția unor noi industrii și noi meserii. Așadar, viitorul proiectat de FEM este plin de speranță, preconizând un număr aproape dublu al locurilor noi de muncă create față de cele care dispar sau care se tranformă radical.
De ce este important? ”Progresele în conectivitate, inteligență artificilă și gestionarea bazelor de date mari vor determina forța de muncă să se reorienteze spre serviciile pe care noi, oamenii, le facem cel mai bine, iar procedurile repetitive, care presupun efort fizic sau riscuri rămân în sarcina roboților. Medicii vor fi asistați de diagnostice bazate pe inteligență artificală. Cadrele didactice se vor orienta tot mai mult spre platforme de învățare personalizate și vor servi tot mai mult ca mentori. Barierele în calea antreprenoriatului se diminuează drastic și, indiferent de contextul socio-economic, vor apărea tot mai mulți antreprenori și liber profesioniști. Găsiți detalii în ”Ghidul Meseriilor Viitorului”, publicat de INACO, în 10 septembrie 2018:
Raportul Viitorul locurilor de muncă” al FEM  estimează  85% dintre companii vor adopta tehnologii de tip IoT (Internet of things – Internetul lucrurilor), aplicații digitale (web sau app) și tehnologii de tip cloud. Utilizarea roboţilor umanoizi rămâne limitată în următorii patru ani, cei mai mulţi dintre aceştia fiind adaptați pentru serviciile financiare, în schimb roboţii staţionari, roboţii de teren non-umanoizi, dronele aeriene automate, algoritmii de tip machine learning şi inteligenţa artificială vor atrage cele mai multe investiţii.
Jumătate dintre companiile sondate de FEM se aşteaptă la o reducere a forţei de muncă cu contract full-time până în 2022 ca urmare a automatizării proceselor de producție și distribuție, în timp ce un sfert dintre companii consideră că automatizarea va duce la crearea unor noi locuri de muncă. Se aşteaptă o descentralizare a operaţiunilor, utilizarea unor muncitori din locaţii izolate, contracte de muncă mai flexibile.
Cele mai căutate specializări până în 2022 sunt analiştii de date, dezvoltatorii software, specialiştii în media şi comerţ electronic, în asistarea consumatorilor, vânzări şi marketing, formare şi dezvoltare, dezvoltare organizaţională, cultură, manageri în inovare, specialişti în inteligenţă artificială, analiza volumelor mari de date, automatizare, securitate informatică, ingineri robotică, designeri în interacţiunile om-maşină.

Sinteză: Mariana Drăgoi

RADOR – 24 septembrie