REFRACȚIE. DIALOGURI DESPRE AUTISM

turneu educațional în șase orașe din țară, cu primul și singurul spectacol de teatru performativ cu valoare de document

Asociația UMA ED ROMÂNIA prezintă și pune în dezbatere publică un subiect actual al societății românești – autismul, prin organizarea unui turneu educațional în șase orașe din țară cu spectacolul de teatru document – ”Refracție”.  Este un proiect itinerant care se desfășoară în lunile septembrie și octombrie 2018 în Brașov, Câmpia Turzii, Cluj Napoca, Bistrița Năsăud, Suceava și Câmpulung Muscel.

Turneul începe luni, 24 septembrie, ora 19.00, la  Sala Studio a Teatrului “Sică Alexandrescu” din Brașov. Continuăm seria spectacolelor la Cluj Napoca (9 octombrie, Urania Palace), Suceava (11 octombrie, Teatrul „Matei Vișniec”), Bistrița Năsăud (12 octombrie, Centrul Cultural Dacia), Câmpulung Muscel și Câmpia Turzii.

Reprezentaţia durează 50 de minute, intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Piesa Refracție se adresează în primul rând familiilor persoanelor cu tulburare de spectru autist, elevilor, studenților în formare, cadrelor didactice, specialiștilor implicați direct sau indirect în problematica autismului, autorităţilor publice locale, ONG-urilor, dar și publicului larg interesat de astfel de evenimente.

În spațiul de joc vor performa: actrița Nicoleta Lefter, coregrafa Silvia Călin și elevul Andrei Ostrowski, în vârstă de 14 ani.

Refracție este un proiect unic pe scena din România și are la bază un efort susținut de cunoaștere a percepției copiilor și adulților cu autism,  oferind astfel publicului ocazia de a înțelege mai bine universul interior al acestora și modul în care fiecare dintre noi interacționează cu lumea din jur. Fiecare reprezentație este urmată de discuții cu publicul, moderate de un specialist din comunitatea locală implicat direct în problematica autismului.

Refracţie încearcă să creeze un posibil dicţionar al autismului, nu prin inventarierea termenilor, ci prin găsirea unor reprezentări – verbale, vizuale, coregrafice – ale modului de gândire şi simţire al unui copil cu autism.” – Oana Stoica, Inside autism, Dilema Veche.

Materialele care stau la baza spectacolului au fost adunate și prelucrate de către echipa proiectului și aparțin următoarelor persoane diagnosticate cu autism: Cleo (7 ani), Robert (18 ani), Dudu (11 ani), Cezar (15 ani), Manu (6 ani), Jim Sinclair (56 ani). Muzica a fost compusă special pentru acest spectacol de Alexandru Sălăgean (Dudu, 11 ani).

Ideea realizării acestui spectacol colectiv, produs de Asociația UMA ED ROMÂNIA în 2015, a pornit de la volumul „Mâini cuminți. Copilul meu autist”, semnat de Ana Dragu.  Echipa de documentare și creație a fost formată din:  Nicoleta Lefter, Silvia Călin, Velica Panduru, Mihai Păcurar, Ruxandra Bunea. Compoziție muzicală: George D. Stănciulescu

Echipa proiectului itinerant din acest an este compusă din: Nicoleta Lefter, Silvia Călin, Velica Panduru, Andrei Ostrowski, Ioana Bodale, Florin Caracala, Alice Stoicescu, Hildegard Ignătescu, Biatrice Cosmolici.

Parteneri: Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava,  Centrul Județean pentru Cultură Bistrița Năsăud, Asociația Autism Europa din Bistrița, Centrul Cultural Dacia Bistrița Năsăud, Asociația Autism Câmpia Turzii, Urania Palace Cluj-Napoca, Școala Gimnazială ”Sf. Iacob” Câmpulung Muscel, Asociația Copiii de Cristal Brașov, Teatrul „Sică Alexandrescu” din Brașov, Primăria Municipiului Brașov.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să accesați pagina noastră de Facebook