Preşedintele Donald Trump va ţine un discurs în prima zi a Adunării Generale ONU

Prima zi a Adunării Generale ONU va fi marcată de discursurile preşedinţilor Statelor Unite şi Iranului. Corespondenţii de presă se aşteaptă ca Donald Trump să învinovăţească Iranul pentru instabilitatea din Orientul Mijlociu, după ce l-a ameninţat recent cu represalii apocaliptice. Şeful Casei Albe schimbă astfel ţinta atacurilor după ce anul trecut critica vehement Coreea de Nord. Acum Donlad Trump îl laudă pe liderul nord-coreean, Kim Jong-un, pentru deschiderea spre dialog. Doina Saiciuc relatează.
Reporter: La un an de la prima sa participare ca preşedinte la Adunarea Generală ONU, când ameninţa Coreea de Nord cu totala distrugere şi îi ridiculiza preşedintele numindu-l „micul bărbat-rachetă”, ieri, în prima zi a participării sale pentru a doua oară la Adunarea Generală ONU preşedintele Trump a anunţat că se va întâlni în viitorul apropiat cu Kim Jong-un, într-un al doilea summit americano-nord-coreean, după cel din Singapore. „Cred că am făcut un mare progres să văd un entuziasm extraordinar din partea lui Kim Jong-un de a ajunge la un acord. Relaţia este foarte bună, într-un fel chiar extraordinară. Vom vedea ce se întâmplă, dar vom avea un al doilea summit în viitorul nu prea îndepărtat”. Peşedintele Trump îşi va rosti astăzi discursul în Adunarea Generală ONU. Potrivit secretarului de stat Mike Pompeo, tema discursului prezidenţial va fi suveranitatea Americii.
Mike Pompeo: În ce priveşte problemele de securitate, economice, ale drepturilor omului şi toate celelalte probleme, preşedintele cere ţărilor să-şi exercite suveranitatea pentru a soluţiona provocările şi să asculte ceea ce America poate să facă pentru a ajuta./schelaru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (25 septembrie)