Visual Wine Sensations, o experiență plină de savoare pentru iubitorii de vin și gastronomie

Articol de: Adelina Boboc

Photo credit: Răzvan Manea

Pasionații de vinuri și gastronomie au fost invitați week-end-ul acesta Visual Wine Sensations, un eveniment inedit organizat de o revistă de profil. Gazdele evenimentului, Cezar Ioan – jurnalist specializat si publisher, membru fondator al Congresului de Gastronomie și Vin, Cătălin Paduraru – organizator al selecției Vinarium pentru Centenarul Marii Uniri si al International Wine Contest Bucharest si Laurențiu Achim Avram, președintele Federației Somelierilor din România i-au purtat pe cei prezenți printr-o călătorie senzorială de excepție, prezentându-le Noua elită a vinului românesc. Proiecții video, expoziții de fotografie, prezentări de modă și de parfumuri, prezentări de carte, toate le-au stat la dispoziție celor care au răspuns „prezent!” la evenimentul exclusivist organizat intr-o clădire monument din Piața Victoriei.

Evenimentul a adus în prim plan cultura vinului, oaspeții având ocazia să facă un tur virtual al celor mai renumite crame din România, care le-au delectat simțurile cu licori care de care mai îmbietoare. Cei prezenți au putut degusta soiuri consacrate de vin, asezonate cu preparate gastronomice de excepție pregătite de chef Nico Lontras si chef Johnny Șușală. Pesto de leustean, hummus cu trufe sau unt cu roșii uscate si sare afumată au mers de minune alături de Cabernet Sauvignon, Chardonnay sau Merlot, în versiunea prezentată de fiecare cramă. Nu au lipsit nici spumantele și țuica artizanală adusă de un producător premiat recent la un concurs internațional de profil.

„Vinul marchează un moment când ne luăm viețile înapoi,pentru ca atunci când bem vin ne decuplam de la problemele cotidiene, când bei vin îți acorzi timp de contemplare, de răsfăț”, își începe Cezar Ioan pledoaria în fața celor prezenți, dornici să învețe cum să transforme un pahar de vin într-o experiență completă a tuturor simțurilor.

„Am plecat de la ideea ca simpla evaluare senzorială este o etapă, dar cum nu putem avea o înțelegere completă a vinului analizându-l organoleptic, am decis să lucrăm la un experiment prin care să convertim anumite elemente esențiale ale vinului, care îl definesc prin analize chimice, izotopice, scanare laser, ultrasunete, intr-o formă practică care poata fi transformată în sunet”, a continuat Cătălin Paduraru, fondatorul primei rețele de magazine specializate în vinuri din țară.  Acesta a adăugat ca este pentru prima dată în lume când se face acest lucru „Este pentru prima dată când vinul va avea sunet, asta înseamnă că veți putea implica și ultimul simț pentru a va apropia de această substanță minunata”.

Laurentiu Achim Avram, creatorul primei platforme care creează si livrează conținut video legat de vin si gastronomie, a explicat într-un mod inedit întregul proces de evaluare a gustului unui vin și definind savoarea acestei licori: „Cand degustam un vin sunt implicate toate cele cinci simțuri, direct sau indirect. Pentru <flavour> nu există un cuvânt in limba română, aceasta este suma evaluarii tehnice a gustului, mirosului, temperaturii, texturii, zgomotului, fără partea hedonistica. Când adăugăm partea hedonistica, se transformă în savoare”. Sfatul său a fost ca atunci când vrem să identificăm gustul unui vin să ne imaginăm o familie de culori, iar pornind de la acestea sa asociem aromele specifice.

Răzvan Stoenescu, blogger de renume si exponent al comunității vinului, a vorbit despre comunitatea #Winelover, un grup care reunește laolaltă oameni din industrie, de la specialiști în marketing până la somelieri sau simpli pasionați de vin, din țară și de peste hotare.

Gazdele evenimentului au pus bazele primului Congres de Gastronomie și Vin din România, un proiect ambițios, care va avea pe 2 octombrie cea de-a doua ediție. „E greu sa cunoști vinurile unei națiuni daca nu ii cunoști gastronomia, e greu să creezi gastronomie fără vin. Vrem ca acest Congres sa devină unul de tradiție”, a încheiat Cezar Ioan, adăugând că speră ca demersul lor sa nu rămână fără ecou si sa contribuie la apariția unei legi privind declararea Zilei Naționale a Gastronomiei din România.