Donald Trump a acuzat China că se amestecă în alegerile americane

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump a denunţat agresivitatea în creştere a Iranului şi a acuzat China că se amestecă în alegerile americane. În urma acestor acuzaţii, pentru care susţine că are dovezi, şi pe fondul conflictului comercial din ultimele luni, preşedintele Trump admite că omologul său chinez, Xi Jinping s-ar putea să nu-i mai fie prieten, dar se crede respectat de liderul de la Beijing. Doina Saiciuc relatează.
Reporter: De la prezidul consiliului de Securitate, preşedintele Trump a acuzat China că încearcă să interfereze în apropiatele alegeri pentru Congres din noiembrie.
Donald Trump: In mod repetabil China a încercat să interfecreze în apropiatele alegeri din noiembrie împotriva administraţiei mele. Chinezii nu vor ca eu sau noi să câştigăm, pentru că sunt primul preşedinte care a provocat vreodată China cu privire la comerţ.
Reporter: Ceva mai târziu, întrebat într-o conferinţă de presă ce dovezi are, domnul Trump a răspuns: „Avem dovezi, vor ieşi la lumină, dar nu vă pot spune acum. Chinezii au admis de fapt că ţinta lor sunt fermierii”. Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a respins acuzaţiile, arătând că Beijingul nu interferează în afacerile interne ale altor ţări. Un oficial al Administraţiei Trump a spus însă reporterilor că Beijingul escaladează activitaţi atât deschise cât şi sub acoperire pentru a-i pedepsi pe cei care spijină poziţia dură a preşedintelui Trump în ce priveşte comerţul, de aceea chinezii încearcă interfereze în sistemul politic american, a spus acelaşi oficial./mnecula

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 27 septembrie