Filmul ”Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” va intra în cinematografele din România

Filmul ”Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” intră astăzi în cinematografele din România. Pelicula a obţinut în luna iulie premiul cel mare la Festivalul Internaţional de la Karlovy Vary şi este propunerea României pentru premiile Oscar de anul viitor. Ianna Ioniţă şi invitatul său la microfonul RRA, regizorul filmului, Radu Jude prefaţează „premiera românească” a peliculei.

Reporter: Filmul lui Radu Jude vorbeşte despre masacararea populaţiei evreieşti din Odesa de către trupele române în cel de-al Doilea Război Mondial. Personajul principal e o regizoare care vrea să realizeze un spectacol-reconstituire despre acest episod istoric şi care să se revolte la ideea că ar putea fi cenzurată. Radu Jude a explicat cum a ales titlul filmului.

Radu Jude: În momentul în care campania de purificare etnică a început pe frontul de est, domnul profesor Mihai Antonescu, aşa cerea să i se spună oficial, a avut acest discurs care angajând viitorul, pentru că, iată, el însuşi a pus în discuţie felul în care va fi văzut sau în care regimul Antonescu sau faptele vor fi văzute din viitor, a rostit fraza asta „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”. Sunt nişte lucruri ale căror urmări există până astăzi, într-o formă sau alta, în mentalităţi, într-un anumit tip de discurs, într-un anumit tip de atitudini faţă de ceilalţi şi aşa mai departe şi atunci de-aia mi s-a părut important de evocat episodul ăsta sau de comentat, de fapt, în film, pentru că e un episod neîncheiat, dincolo de faptul că e neasumat.

Reporter: Radu Jude îmbină în fimul său imaginile de arhivă cu trimiteri la istorici români sau străini, dar şi la filosofi precum: Hannah Arendt sau Ludwig Wittgenstein./aburtica/fcostea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 28 septembrie